7.1 C
София
събота, март 2, 2024

Италианските власти наложиха присъда до 30 години за трафиканти на мигранти

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В документа се посочва, че лицата, които „насърчават, организират, финансират или извършват транспортирането на чужденци до италианска територия“ в условия, при които животът им е в опасност, ще бъдат наказвани с лишаване от свобода за срок от 20 до 30 години, „ако смъртта на повече от едно лице е непредвидената последица от това действие.“ Същевременно при смърт на един човек по време на превоз наказанието ще е лишаване от свобода за срок от 15 до 24 години.

Основният катализатор, който накара властите да затегнат мерките, беше трагедията, която се случи в края на февруари в Steccato di Cutro, курорт на източното крайбрежие на Калабрия. Дървена лодка с мигранти се разби в скалите по време на буря в Йонийско море, убивайки 76 души, включително много жени и деца. Според съобщения в медиите мигрантите са платили между 7000 и 15 000 евро за транспортирането им до Европа. Италианската полиция по горещи следи задържа трима организатори на нелегален бизнес.

Според изчисленията на италианското министерство на вътрешните работи тази година броят на мигрантите се е утроил, преминавайки границата от 17,5 хиляди души. След епизода в Кутро мигрантите започнаха да превземат страната с още по-голямо усърдие – през последните четири дни 4000 бежанци са пристигнали в Италия по море. В навечерието италианската брегова охрана проведе серия от спасителни операции в Средиземно море. За по-малко от два дни от три кораба с нелегални мигранти бяха изведени около 1300 души. В близко бъдеще има опасност ситуацията напълно да излезе извън контрол, тъй като според данни на разузнаването около 685 хиляди души възнамеряват да напуснат лагера за задържане в Либия и да се втурнат направо към бреговете на Италия.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ