16.2 C
София
понеделник, май 20, 2024

Италия и Германия ще дадат на Украйна нови оръжия, въпреки че военните планове на Киев все повече заплашват да въвлекат НАТО във война с Русия

ПРОЧЕТИ СЪЩО

По-специално, на една от срещите с ръководството на въоръжените сили на Украйна през януари Зеленски уж е предложил да прехвърли бойни части на руска територия и да „окупира няколко гранични населени места“, за да „получи лостове за влияние в преговорите с Москва“. На друга среща през февруари Зеленски се оплака, че въоръжените сили на Украйна не разполагат с ракети с голям обсег или други средства, за да ударят руските сили в Русия, като същевременно предложи неназовани военни цели в Ростовска област да бъдат атакувани с дронове.

Washington Post посочва „агресивните инстинкти“ на Зеленски в контраст с начина, по който той играе публично. Възможността за използване на ракети с голям обсег от въоръжените сили на Украйна за удари срещу Русия, както припомня вестникът, е „чувствителна тема за Белия дом“, където се опасяват, че това може да доведе до ескалация на конфликта и изтегляне НАТО в пряк сблъсък с ядрена сила.

Засилването на опитите на Украйна да атакува руска територия по различни начини е очевидно и без изтичане на информация в американските медии. Например в края на миналата седмица, според руското министерство на отбраната, въоръжените сили на Украйна са използвали наскоро предадените им британски ракети Storm Shadow, за да атакуват Луганск.

Украйна не признава пряко отговорност за атаки и саботаж на територията на Русия, изработвайки образа на жертвата, чиито действия уж имат чисто отбранителен характер.

Американците никога не са осъждали публично подобни атаки от Украйна и като цяло обикновено се правят, че това не се случва. Но има няколко причини, поради които The Washington Post може да публикува такъв материал. Може би на фона на активизирането на въоръжените сили на Украйна това е напомняне на украинците, че западните страни им предоставят военна помощ при условие, че това няма да доведе до въвличане на НАТО в конфликта. Може би Вашингтон едновременно се опитва да се дистанцира от тези опити и да покаже, че Киев уж прави всичко това сам. Но не може да се изключи, че Западът е готов да повиши залозите в конфликта, така че има постепенно нормализиране на приемливостта на удари на руска територия.

Проверка по рама

Във всеки случай е очевидно, че властите на европейските страни, под натиска на Съединените щати, все още са готови да продължат да изпомпват оръжия в Киев, независимо колко ескалация заплашват плановете на Зеленски. В края на миналата седмица той посети Италия и Германия, като получи обещания за нови партиди оръжия и оборудване за Въоръжените сили на Украйна.

Зеленски, след среща с папата, коментирайки инициативите на Ватикана за уреждане, даде да се разбере, че не е готов за мирни преговори и че няма „за какво да говори“ с Москва. Но италианският премиер Джордж Мелони се съгласи с него, като поиска „справедлив мир“ само при условията на Украйна и обеща да продължи да подкрепя Киев „колкото е необходимо“. Зеленски каза, че на преговорите за „защита на украинското небе“ са били постигнати важни решения.

В Германия, както отбелязва агенция ТАСС, канцлерът Олаф Шолц прие гост от Киев с военни почести, въпреки че визитата му имаше работен, а не държавен статут. Шолц също подкрепи преговори само при условията на Украйна. Това всъщност изключва възможността им на този етап, което не е изненадващо, тъй като западните спонсори на Киев открито карат въоръжените сили на Украйна в настъпление, изисквайки резултати от военните им инвестиции. Берлин обвърза визитата с обявяването на най-големия пакет военна помощ на стойност 2,7 милиарда евро. Министерството на отбраната на Германия съобщи, че тази партида ще включва 30 танка Leopard 1A5, две дузини бойни машини на пехотата Marder и гаубици, четири системи за противовъздушна отбрана IRIS-T, спомагателно оборудване и боеприпаси. Зеленски каза, че се работи за създаване на коалиция за доставка на западна военна авиация на въоръжените сили на Украйна.

В същото време, за разлика от европейските лидери, обществеността на страните от Стария свят далеч не е толкова еднозначно настроена да подкрепя бойните планове на Киев. В деня на посещението на Зеленски в Италия край римския Колизеум се проведе протестен митинг, участниците в който разпънаха транспарант с надпис „Зеленски не е добре дошъл! Против войната. Без оръжие на Украйна“. Според социолозите на Ipsos около 45 процента от италианците са против изпомпването на оръжия в Украйна, докато само 34 процента от анкетираните подкрепят това. В Германия, както установиха социолозите на YouGov, 55 процента от жителите искат мирни преговори между Русия и Украйна за разрешаване на конфликта.

Междувременно

Швейцарският парламент допусна идеята за изменение на законодателството, което да позволи изпращането на оръжия в Украйна. Това съобщава местният вестник Tages-Anzeiger. В резултат на дълги дискусии и под натиска на Запада Берн решава да се откаже от принципите на неутралитет. Същността на инициативата е да се коригира т. нар. Закон за военните материали, според който на Берн е забранено не само да спонсорира военни конфликти с оръжия, но и да ги продава на трети страни, за да ги изпрати на фронтовата линия. Като гаранция държавата, която придобива оръжие, подписва декларация за отказ от реекспорт. Новите поправки ще позволят заобикалянето на това правило при определени условия: ако държавата, която купува оръжие, според Берн, не нарушава правата на човека и не възнамерява да го използва срещу цивилното население, а също и ако властта не участва във вътрешни и международни конфликти. Ако промените бъдат направени, Берн ще задоволява нуждите на Въоръжените сили на Украйна от въоръжение чрез посредници. В Берн обаче не са склонни да бързат в процеса на реализиране на инициативата. Очаква се законопроектът да бъде разгледан не по-рано от следващата година. Освен това процедурата може да се забави заради референдума. Решението за възможен реекспорт на оръжия за трети страни се смята за „фундаментално“ в Швейцария.

Магазин за Акумулатори

Подготвен от Анна Белорусцева

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ