България

ИТН се цепи преди вота! Депутати с преференции мачкани да се откажат от НС (Слави забрани мажоритарния вот + ДОКУМЕНТ)

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Огромното напрежение сред кандидат-депутатите на „Има такъв народ“ заплашва да разцепи партията току преди изборите, дочу Новините Днес.

Активистите в листите са бесни към ръководството на партията, а хиляди редови членове вече не плащат соления членски внос от 10 лева на месец и са изключени автоматично.

Във вторник напусна и кандидат за депутат, който вече беше част от 46-ото народно събрание. Това е варненската адвокатка Галина Иванчева, показа проучване на „Галерия“.

С дълга декларация във фейсбук тя обяви, че слага край на политическата си кариера и сподели разочарованието си – хората на ИТН са длъжни да мълчат, натрапвали им сътрудници в парламента и по време на кампанията нямали право на преференции.

Проверка по рама

Тоест, всички, подредени по-надолу в листите, трябва да играят ролята на пълнеж. А Галина Иванчева влезе в парламента точно с преференции, които са забранени при радетеля на мажоритарен вот Слави Трифонов.

Извън шизофренното разминаване между думи, декларации и дела, още по-скандалното е, че юристката извади на светло формуляр от декларация, която й е дадена да подпише.

 


Текстът на документа гласи, че се отказва от депутатското си място, ако успее да влезе в парламента с преференции. На миналите избори Галина Иванчева беше на 6-о място в листата на ИТН във Варна. Освен преференциите й помогна и това, че водачът Филип Станев избра да влезе от друг избирателен район.

Сега обаче Иванчева е поставена на абсолютно неизбираемото без преференции 9-о място. И това при очертаващия се срив от 12 до 15% подкрепа за партията и вероятното 4-то място, каквито са социологическите проучвания при старта на кампанията, означава, че ще участва на изборите единствено на олимпийския принцип.

След въпросните разкрития за ИТН се очакват още.

Магазин за Акумулатори


Адвокатката от Варна повлече крак, но имало още много мръсни тайни в партията на едни от най-гръмогласните радетели за нов морал в политиката, категорични са запознати с реденето на листи по места. Забраната за преференции идва лично от Тошко Йорданов.

Според него това не е мажоритарен вот, защото всеки с пари може да си купи място в парламента, като измести тези пред него, казва източник на „Галерия“, който е работил в кампанията през юли за партията на Трифонов, но не и за тези през ноември.


Справка на „Галерия“ за резултатите от последните два вота за Народно събрание показват, че най-малко преференции като мажоритарен елемент са използвали две партии. Това са „Има такъв народ“ и ДПС.

От партията на Доган също имат практика като при Слави Трифонов да се подписват декларации на избрани с мажоритарен елемент кандидати. Преди години, когато все още беше възможен феноменът 1515, ДПС изключи от партийните си редици Ангел Исаев, който не се отказа от депутатското си място и остана независим.

Тогава той беше 15-и в листата, а номерът на ДПС също беше 15 и така, без да плаща и да има много привърженици, той измести втория в листата.


Много преди този гаф ДПС беше решило да няма мажоритарни избори в листите им и жестоко наказа Гюнай Хюсмен и Муса Палев заради „нарушаване на политическия ангажимент и джентълменско споразумение“ да не местят тези пред тях в листите с преференции.

 

Материалът ИТН се цепи преди вота! Депутати с преференции мачкани да се откажат от НС (Слави забрани мажоритарния вот + ДОКУМЕНТ) е публикуван за пръв път на Новините Днес.

 

Народ

Игра на Богове -Възходът на падението магазин за авточасти
Back to top button