19.8 C
София
петък, май 24, 2024

Иван Анчев: Целта на Русия е да се посее сянката на съмнението и на емпатия спрямо един абсолютно престъпен режим

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В България трябва да има отделна агенция, която да противодейства на хибридните атаки

За това в ефира на БНР призова Иван Анчев, експерт по сигурност и съпредседател на Атлантическия съвет на България.

Целта на Руската федерация е да се посее сянката на съмнението и на някаква емпатия спрямо един абсолютно престъпен режим. Ние, като държава не сме готови за противодействие. Нямаме единно звено в държавата, което да противодейства на хибридните атаки. Те са различни от кибератаките и ще стават все по-големи“.

Като част от тези хибридни атаки той вижда и повишаването на напрежението около диалога за връщането на наборната служба.

Не мисля, че има  намерение за връщане на наборната служба в която  и да е държава от НАТО в момента. Армиите на НАТО са професионални.

Това е точно този хибриден елемент, който цели да всее в България разцепление и раздор в обществото“.

Проверка по рама

Анчев анализира значението на помощта, която американският Сенат отпусна за Украйна.

„Тази помощ е жизнено важна за украинския народ и държава. Тя е закъсняла, но все пак е налична. и ще даде възможност на украинските сили да защитават своя народ от тези варварски атаки, които Руската федерация извършва спрямо жилищна, енергийна и всякаква друга невоенна инфраструктура. 

Тази помощ не  е само военна по същество. Има и съществено финансово-бюджетно измерение за самото функциониране на украинската държава.  

Тя ще даде възможност на украинските въоръжени сили да дадат отпор на агресорите. Трябва да има такъв, защото това, което се случва в момента в Украйна, може да се случи на цяла Европа“.

Иван Анчев одобрява готвените промени в Украйна, според които със закон ще бъдат връщани мъжете на възраст за наборна военна служба, които са напуснали страната. 

„Намирам това действие на украинското правителство за точно и премерено. Така ще е честно, защото няма два типа украинци. Неприемливо е да има стотици хиляди украински мъже навън, докато техните братя загиват в окопите, защитавайки страната“.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ