12.1 C
София
четвъртък, май 23, 2024

Гешев отива на избори с фалирала партия

ПРОЧЕТИ СЪЩО


Формацията на Весела Драганова дължи стотици хиляди левове за данъци, заеми и заплати

Днес едва ли са много хората, които си спомнят за Партията на българските жени, с чиято регистрация Симеон Сакскобургготски се яви на изборите през 2001 г. В замяна на услугата, шефката на формацията Весела Драганова успя да се набута в парламента. Като бонус тя и колегата ѝ Тошо Пейков като мандатоносители си разделиха държавната субсидия от 3,7 млн. лева за получените от Царя гласове. Днес от милионите, захранили Драганова, не е останало нищо. Нещо повече, от миналата година партията ѝ е включена в позорния списък на НАП на данъчните измамници с дългове от 62 717 лв.

След като изиграха ролята си, Драганова и партията ѝ с членска маса един файтон хора, напълно заслужено потънаха в политическо забвение. За добро или лошо…

Две десетилетия след като Симеон щеше да „ни оправи за 800 дни”, до услугите на Весела Драганова опря и бившият главен прокурор Иван Гешев-Каскета, нашумял и като първи братовчед на видния висаджия, производител и трафикант на упойващи вещества Николай-Коко Клисарски. Подобно на Симеон, Каскета и коалицията му „Граждански блок” ще се явят на парламентарните избори през юни с регистрацията на Партия на българските жени. Според социолози тандема Гешев-Драганова няма големи шансове да влезе в парламента. Все пак, при очакваната свръхниска активност не е изключено да съберат около 1 процент от гласовете. Това им дава право на държавна субсидия, която по традиция ще постъпва по сметките на ръководената от Весела Драганова партия мандатоносител.

Анализатори прогнозират, че на обещанията на Каскета да накаже крадливите политици може да повярват 20-30 000 човека, наивно забравили, че не свърши нищо докато бе главен прокурор, а онези олигарси и бизнесмени, които арестува с гръм и трясък, още не са осъдени, но някои от тях вече осъдиха България в Старсбург. По закон, всеки един глас гарантира по 8 лева годишна субсидия за Партия на българските жени. Да се надяваме, че Весела Драганова ще използва част от тях, за да плати дълговете на маргиналната си формация. А те никак не са малко.

Проверка по рама

Освен неплатените 62 717 лв. данъци, партията мандатоносител на Иван Гешев дължи и близо 200 000 лв. по стар банков кредит. Историята със заема нагледно показва качествата на бившата педагожка Весела Драганова, която по една случайност се озова във върховете на държавното управление. С първите траншове държавна субсидия като мандатоносител на Симеон Сакскобургготски, Драганова купи 5-етажна сграда на бул. „Мария Луиза” в центъра на София – уж за партийна централа. За сделката „Партия на българските жени” взе и банков кредит от 780 000 евро. На въпроси от журналисти за какво им е толкова огромна сграда, Драганова обясняваше, че партията тепърва ще се развива и им трябва подобаващ офис. Изплащането на заема не било проблем. Наемите от магазините на партера и част от помещенията на другите етажи щели да покриват вноските.

Явно бившата учителка не я бива много в бизнес плановете. През 2014 г. партийната централа е извадена на търг от съдия изпълнител по искане на банката. Получените 1,3 млн. не стигат, за да се върне кредитът. Така формацията на Весела Драганова хем остава без имот, хем дължи и още пари на банката. Към днешна дата става дума за 35 000 лв. главница и 164 000 натрупани лихви. От партийния отчет, подаден пред Сметната палата, става ясно, че това не са единствените дългове. Мандатоносителката на Иван Гешев – „Партията на българските жени” – има над 100 000 лева непокрити задължения към доставчици и персонал. Друг е въпросът дали, ако наистина получи държавна субсидия, Весела Драганова ще се разплати с кредиторите. Любопитно е, че дори и сега, когато фармацията ѝ е фалирала, госпожата продължава да плаща заплата на себе си.

Материалът Гешев отива на избори с фалирала партия е публикуван за пръв път на Narod.bg.Source link

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ