19.8 C
София
петък, май 24, 2024

ИЗНЕНАДА: Премиерът Димитър Главчев става… външен министър

ПРОЧЕТИ СЪЩО


„Няма да има смяна на външен министър. Вчера водихме разговор с президента Радев и аз му предложих аз да поема Външно министерство”. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев от АЕЦ „Козлодуй“, където днес пристига първата доставка на ядрено гориво от „Уестингхаус“.

„Изчакваме как ще се развият събитията. Ако издаде указ, аз ще нося политическа отговорност и за Външно министерство“, заяви той.

Както първо Narod.bg съобщи, назначеният на поста министър на МВнР Стефан Димитров ще бъде сменен по заповед от посолството на САЩ. Американските „партньори” се опасяват, че дипломатът от кариерата щял да обърне посоката на външната политика на България в посока Москва…

Главчев посочи, че към този момент цялата отговорност за поста на външен министър падала върху държавния глава.

Проверка по рама

„Върху мен е цялата отговорност за изборите – дали ще е в чужбина, дали ще е в България, важно е да имаме честни избори“, каза служебният премиер в отговор на журналистически въпрос дали той ще подготвя изборите в чужбина, ако заеме поста и на външен министър.

Главчев заяви още, че продължава да поддържа комуникация с настоящия външен министър Стефан Димитров, но доверието към него е понижено.

Той отказа да коментира изказвания на политически партии, визирайки твърдението на ПП-ДБ, че служебното правителство е на президента, ГЕРБ и ДПС.

Предната вечер Главчев също даде да се разбере, че не възнамерява да предлага нов външен министър. „Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на външните работи. Даниел Митов беше моят кандидат, не беше издаден указ. Това всъщност не е кастинг за министри на външните работи и аз не мога да ги вадя от ръкава си“,  каза в интервю за предаването „Панорама“ в петък вечерта Главчев.

„Даниел Митов беше моята кандидатура, той реши да се съобрази с президента както съм запознат с неговите мотиви, изтъкна всъщност и защо се оттегля. Той е написал какви са причините, но аз няма от къде да търся нов кандидат и нямам такова намерение да предлагам друг“, поясни Главчев.

На въпрос кой би трябвало да носи отговорност за българската външна политика, премиерът отговори така:

Магазин за Акумулатори

„За българската външна политика би трябвало, ако беше издаден указ, щях да нося аз. В момента който не е издал указ, той би трябвало да носи отговорност за външната политика“, прехвърли топката в полето на Румен Радев.

Служебният премиер смята, че е било недопустимо да не може да се свърже със Стефан Димитров, когато Иран е нападнал Израел и е имало извънредна ситуация. Димитър Главчев каза, че е предприел действия още същия ден и е предложил на свой кандидат да поеме поста външен министър, но не пожела да спомене неговото име.

Главчев смята, че служебния кабинет трябва да е политически балансиран, което означава, че в него трябва да има представители от различни политически партии:

„Повярвайте, че е изключително трудно да се намерят хора, които не са политически обвързани за всичките постове в правителството за кандидат-служебни министри. Не е лесно да се намерят непартийни кандидатури, които нямат нищо общо с партии. Помъчил съм се за този период, в който трябваше да представя кабинет. Мисля, че до голяма степен съм се справил. А то няма и други партийни кандидатури, така че балансът го няма.“

Премиерът не мисли, че има криза в кабинета заради името на Стефан Димитров, тъй като той се ползва с доверието на президента Румен Радев. Каза още, че се стремил хора от ГЕРБ да не попадат в правителството и определи това като доста сложна задача.

По отношение на земеделския министър Кирил Вътев, Главчев поясни, че той е имал колебания дали да поеме поста, тъй като има сериозни забележки към работата на някои от действащите заместник-министри.

„Аз удовлетворих желанието му един от тях да бъде освободен. Това беше негова инициатива – подчертавам, но въпреки това той остана с известни задръжки по отношение на работата си. И той предпочете да напусне, макар че и мен не ме удовлетворяваше темпа на работа за една седмица, при положение, че той е останал министър и би трябвало с летящ старт да си продължи“, уточни премиерът.

Димитър Главчев смята, че МВР ще бъде безпристрастно и професионално по време на изборите и затова е оставил Калин Стоянов на поста вътрешен министър. Премиерът увери, че има всички предпоставки за провеждането на едни честни избори, каквато е основната цел на служебното правителство.

Материалът ИЗНЕНАДА: Премиерът Димитър Главчев става… външен министър е публикуван за пръв път на Narod.bg.Source link

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ