32.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

Изтощителните тренировки във фитнеса се отразяват негативно на либидото

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Уверява ендокринологът д-р Елвина Бинатова. „След 20-минутни енергични упражнения либидото у жените се повишава, а  тестостеронът при мъжете се увеличава след краткотрайни интензивни упражнения. Но дългите изтощителни силови натоварвания влияят негативно на либидото, понижават го – обяснява тя.

– При всяка интензивна тренировка се изработва адреналин, който повишава силовите и скоростни показатели по време на физически тренировки, както и допамин, който отговаря за привързаността и удовлетворението.

Но ако на фона на „пика“ на допамина продължавате още и още да се натоварване и да спортувате, това може да се отрази негативно.“    

Приемът на тестостерон в големи дози може да доведе до развитие на тумори, а също и до сърдечносъдови заболявания. Затова се налага неговото прекратяване. Но след спиране приема на препарати, съдържащи тестостерон, могат да възникнат проблеми с потенцията, да се развие безплодие, депресия също.

Тези препарати провокират зависимост, затова след първия курс у човека възниква желание да опита още един курс, а това води до изключително негативни последствия за физическото и менталното здраве. Когато в крайна сметка спрат приема на тестостерон, такива хора изпитват апатия, тъга, униние, сивота около себе си. 

Д-р Бинатова казва следното: „Продължителното постъпване на тестостерон отвън понижава изработката на собствен хормон. Това води или до импотенция, или до безплодие. Освен това предизвиква уголемяване на простатната жлеза, атрофия на тестикулярната тъкан, олигоспермия, гинекомастия.

Проверка по рама

А може да възникне и приапизъм – продължителна безполезна ерекция. У жените пък се появяват мъжки вторични полови признаци. Освен това се наблюдава хипертрофия на клитора, атрофия на млечните жлези.

Продължителният прием на тестостерон при жените води до нарушение на процеса ембриогенеза. Мъжете и жените, приемащи тестостерон, се оплакват от раздразнителност, депресия и т.н.“ 

Яна БОЯДЖИЕВА

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ