16.2 C
София
понеделник, май 20, 2024

5-те най-добри подправки и билки, които понижават кръвната захар

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Канела

Канелата е популярна подправка, за която е доказано, че подобрява инсулиновата чувствителност и намалява нивата на кръвната захар на гладно. Тя съдържа съединения, които имитират инсулин и спомагат за по-лесното усвояване на глюкозата от клетките. Добавянето на канела към сутрешната овесена каша, смутитата или печените изделия може да бъде вкусен начин за регулиране на нивата на кръвната захар.

Куркума

Куркумата, яркожълта подправка, която често се използва в кърито, съдържа мощно съединение, наречено куркумин. Куркуминът има противовъзпалителни свойства и може да подобри инсулиновата чувствителност, което води до по-добър контрол на кръвната захар. Добавянето на куркума към пържени ястия, супи или печени зеленчуци може не само да подобри вкуса, но и да осигури потенциални ползи за здравето.

Учени: Всички ядем тази храна, но тя повишава кръвната захар и води до диабет

Джинджифил

Проверка по рама

Джинджифил: Джинджифилът е остра подправка, известна със своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Проучванията показват, че джинджифилът може да помогне за понижаване на нивата на кръвната захар на гладно и да подобри инсулиновата чувствителност. Включването на пресен джинджифил или джинджифил на прах в чайове, маринати или пържени ястия може не само да придаде вкус на ястията, но и да допринесе за по-доброто управление на кръвната захар.

Сминдух

Сминдух: Сминдухът е билка, която се използва често в индийската кухня. Тя съдържа разтворими фибри и съединения, които забавят храносмилането и усвояването на въглехидратите, като по този начин намаляват скоковете на кръвната захар след хранене. Семената или листата от сминдух могат да се добавят към къри, задушени ястия или дори да се смелят на прах и да се поръсят върху салати или кисело мляко.

Учени: Това са 8-те най-добри храни за сваляне на кръвната захар

Чесън 

Чесънът е универсална билка, която не само придава специфичен вкус на различни ястия, но и предлага потенциални ползи за контрола на кръвната захар. Изследванията показват, че чесънът може да увеличи секрецията на инсулин и да подобри чувствителността към него. Включването на пресен чесън в готвенето, като например в сосове, дресинги или печени зеленчуци, може да ви осигури потенциалните му свойства за укрепване на здравето.

Магазин за Акумулатори

Въпреки че тези подправки и билки са показали обещаващ ефект за понижаване на нивата на кръвната захар, важно е да се отбележи, че те трябва да допълват здравословния начин на живот и избора на диета. Ако имате диабет или друго основно здравословно състояние, от решаващо значение е да се консултирате с вашия доставчик на здравни услуги, преди да направите значителни промени в диетата или да разчитате единствено на подправки и билки за управление на кръвната захар.

Включването на тези пет ефективни подправки и билки в ястията не само подобрява вкуса на ястията, но и предлага потенциални ползи за регулиране на кръвната захар. Експериментирането с тези натурални съставки може да бъде приятен начин за поддържане на здравословни нива на кръвната захар, като в същото време откривате нови кулинарни преживявания.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ