3.9 C
София
сряда, декември 6, 2023

Как да разпознаем и лекуваме диабет тип 2

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Според Световната здравна организация (СЗО) през 1980 г. 150 милиона души са страдали от диабет тип 2. А през 2014 г. този брой достига 421 милиона, а смъртността нараства с 3%.
Базиран на доказателства, специалистът Олег Абакумов говори за това как да се изчисли и излекува това заболяване. 

„Какво изобщо е захарният диабет? Това е хронично, неинфекциозно, ендокринно заболяване, което нарушава липидния, протеиновия и въглехидратния метаболизъм. Всичко това се дължи на генетиката и факторите на околната среда, които намаляват чувствителността на клетките и рецепторите към инсулина в тъканите. Клетките спират да реагират на повишени нива на глюкоза“, обяснява лекарят. 

Заболяването има и външни фактори, които са заседнал начин на живот и неправилно хранене, което води до отлагане на мастна тъкан. Това е много сложно заболяване, чиито симптоми са леки. Диабетът може да бъде точно изчислен само чрез лабораторни изследвания, така че редовната проверка на вашето здраве е важна.
Но има и фактори, които показват проблеми с инсулина. Това са слабост и сънливост, постоянна жажда и сухота в устата, често уриниране, повишен апетит, сърбеж по кожата и бавно зарастващи рани, проблеми със зрението и изтръпване на крайниците. При диабет може да възникне кетоацидотична и хипогликемична кома. В първия случай настъпва интоксикация на организма, водеща до остра бъбречна, чернодробна и сърдечно-съдова недостатъчност, а във втория нивото на захарта рязко спада и възниква енергиен дефицит в мозъка. На по-късен етап се появяват язви по краката, зрението намалява, възможни са инфаркти и инсулти, възможно е увреждане на кръвоносните съдове на краката.

„За да разберете, че имате диабет, трябва да дарите кръв, за да определите нивото на глюкозата в кръвната плазма. Положителна диагноза: глюкоза >7,0 mmol/L при изследване 2 пъти в различни дни. Правим и изследване на гликиран хемоглобин (HbAc1), който се променя бавно и затова е надежден за диагностика. Диагнозата се поставя, ако нормата е над 6,5% Изследваме и урина за глюкоза и ацетон. Ако в урината ви има 3-4 „плюса” ацетон, значи имате диабет тип 2”, предупреждава специалистът.
Можете също така да се изследвате за глюкозен толеранс. Диабет възниква, ако първоначалното ниво на глюкоза (7 mmol/l или повече) след пиене на глюкозен разтвор се повиши до най-малко 11 mmol/l.

Проверка по рама

Как се лекува диабетът? На първо място, трябва да следвате стандартна диета: протеини – 16% от диетата, мазнини – 24%, въглехидрати – 60%. Редовната захар трябва да бъде заменена с бавно смилаеми въглехидрати. Диабетът „обича“ хората с наднормено тегло, така че трябва да се храните по такъв начин, че да губите 500 грама тегло всяка седмица до нормално ниво. Трябва да приемате и витамини, тъй като те се отделят добре с урината. Затова добавяме към диетата си повече пресни билки, зеленчуци, плодове и плодове.
Определено трябва да спортувате. По време на физическа активност глюкозата и липидите се изгарят без участието на инсулин. Бягането, колоезденето и силовите тренировки ще помогнат. Други методи на лечение включват прием на глюкозопонижаващи лекарства и инсулинова терапия, която се предписва от лекар.

„Уви, невъзможно е напълно да се възстановим от диабет тип 2. Но можете да подобрите качеството на живот с него. Следете внимателно здравето си и при първите признаци на заболяване тичайте на лекар, за да не е късно“, предупреждава д-р Абакумов./Zdrave.to
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ