3.8 C
София
сряда, ноември 29, 2023

Как да се предпазим от грип без лекарства и ваксинации

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В телевизионно интервю доктор Ирина Дворкина обясни простите и достъпни методи, които ще помогнат за предпазването на тялото от инфекции.
Според специалиста е препоръчително профилактиката да започне още преди сезона на заболяването, тъй като в този период рискът от заразяване с вируси и бактерии е много по-висок.

„В есенно-зимния период човешкият организъм става по-уязвим поради намалена имунна защита“, обясни тя. „Затова е необходимо предварително да се укрепи имунната система и да се вземат мерки за предотвратяване на инфекцията.
Дворкина посочи съня като един от ключовите фактори, влияещи върху имунната система и предпазващи организма от вируси.

„По време на сън тялото се възстановява и регенерира, възниква производството на цитокини – протеинови молекули, които участват в борбата срещу инфекциите и възстановяването на тъканите. Липсата на сън може да доведе до намаляване на нивото на цитокините, което отслабва имунната защита и увеличава риска от заразяване с ARVI“, подчерта лекарят.
Тя също така съветва да се храните правилно. Витамин С, обясни лекарят, укрепва имунната система. Но това не е единственият витамин, който играе важна роля в имунната защита.

Проверка по рама

„Необходим е цял комплекс от полезни вещества, които могат да бъдат осигурени само със здравословно хранене, а не с хапчета или определени храни. Правилната диета също поддържа здравословно тегло, намалявайки риска от хронични заболявания, които също могат да отслабят имунната система“, отбеляза Дворкина.
Освен това, за да предпазите тялото си от грип и ARVI, тя силно препоръчва да се откажете от лошите навици, като ограничите или напълно премахнете употребата на алкохол и тютюнопушенето.

„Също така се обличайте подходящо за времето, мийте ръцете си редовно и често проветрявайте стаите. Последното помага за намаляване на концентрацията на вируси и бактерии във въздуха, което намалява вероятността от инфекция. Освен това подобрява качеството на въздуха в помещенията, което допринася за цялостно подобряване на здравето и повишаване на имунитета“, заключи Дворкина.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ