23.8 C
София
вторник, септември 26, 2023

Как да се справим правилно с битовите травми?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Помощ при порязвания и ожулвания
От момента, в който човек се научи да ходи, започват периодите на падания, ожулвания, малки ранички от порязвания. Но дори и след като пораснем, този риск не намалява значително. Няма как да се презастраховаме от леки травми, порязвания, натъртвания. Отдавна се знае как да ги лекуваме, но понякога и най-простите въпроси за първа помощ ни отвеждат в задънена улица.

Затова нека да си припомним как да обработим правилно леките наранявания вкъщи или на вилата.

Трябва ли да превързваме раничката или е по-добре да я оставим да „диша”?
Докато раната е влажна, превръзката ще предотврати попадането на инфекция и повторно нараняване. Но след няколко дни е по-добре да я свалите, тъй като постоянният въздушен поток ще ускори заздравяването. Можете да сваляте превръзката и през нощта, ако няма риск от разкъсване на коричката.

Защо трябва да се слага нещо студено, например торбичка с лед, при натъртване?
Студът влияе добре на отока. Не е необходимо ледът задължително да се поставя директно върху раната. Може да вземете пакетче със замразени зеленчуци от фризера, да го увиете с кърпа и да я прикрепите към мястото на травмата или увреждането за 10-15 минути.

Проверка по рама

След травмата задължително ли трябва да се ваксинираме срещу тетанус?
Това зависи от раната. Ако в нея е попаднала пръст, прах или ръжда, рискът от тетанус е висок и е по-добре да се ваксинирате. Ако имате някакви съмнения, консултирайте се с хирург.

Антисептичните мазила наистина ли са необходими и по какво се различават от антибиотичните?

Да, антисептичните мехлеми са необходими, те помагат за по-бързото заздравяване на раната. Мазилата с антибиотици за по-малки рани е по-добре да не се използват, тъй като честата и ненужна употреба на антибиотици води до появата на резистентни форми на бактериите.
Как да изберем подходящия мехлем или крем?

По-добре е да оставите този избор на специалист, тъй като лекарят знае предимствата и възможните противопоказания. Но е добре да знаете, че кремовете и мазилата, съдържащи комбинация от антибактериална компонента, сребърни сулфатиазоли и сребърни йони, осигуряват широк спектър от антибактериално действие на крема за подпомагане на по-бързото заздравяване на ожулвания и малки рани.

Магазин за Акумулатори

Може да нанасяте такива кремове не само на рани, разположени на откритите части на тялото, но и под превръзките. Препаратите с такива съставки имат не само заздравяващо раните действие, но и антимикробно, което способства заздравяването без груби белези.
Какво да направим, ако в раната е останало парче стъкло?

Ако парченцето се вижда с просто око, трябва да го отстраните с пинцети, дезинфекцирани със спирт или алкохол. След това трябва да спрете кръвта, като плътно притиснете раната с чиста кърпа. След спиране на кървенето, промийте мястото и нанесете антисептик. Ако имате подозрения, че в раната има останало стъкло, тогава е време да се консултирате с лекар.

Милена ВАСИЛЕВА
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ