19.6 C
София
понеделник, септември 25, 2023

Топ 7 на най-добрите храни за сваляне на кръвното, яжте поне 2 от тях всеки ден

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Има много различни хранителни вещества, които подпомагат здравето на сърцето и кръвното налягане. Някои от тях включват фибри, омега-3 мастни киселини, антиоксиданти, витамин D и важни минерали като калций, калий и магнезий. 
Сьомгата и други мазни риби като риба тон, скумрия, сардини и лаврак са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, основни хранителни вещества, които телата ни не могат да произвеждат. Тези киселини помагат за понижаване на налягането чрез намаляване на възпалението.

Чаят от това цвете, пречиства черния дроб, сваля кръвно и захарта
Ядки и семена, като тиквени семки, ленено семе, семена от чиа, шамфъстък, орехи и бадеми, могат да имат положителен ефект върху артериалното налягане. Ядките и семената са добър източник на фибри и концентриран източник на аминокиселината аргинин.

Листните зеленчуци като манголд и спанак са с високо съдържание на хранителни вещества, понижаващи налягането. Тези два вида зеленчуци са богати на калий и магнезий. Освен това спанакът е с високо съдържание на нитрати, което оказва положителен ефект върху артериите и налягането в тях.
 

Проверка по рама

Цвеклото е източник на хранителни вещества, когато става въпрос за здравето на сърцето и кръвното налягане. Наситеният му червен цвят показва високо съдържание на фитонутриенти, антиоксиданти и противовъзпалителни свойства. Цвеклото е с високо съдържание на полезни нитрати, които могат да помогнат за увеличаване на притока на кръв и понижаване на артериалното налягане.
Горските плодове са богати на антиоксиданти, по-специално антоцианини, които им придават ярък цвят и помагат за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Антоцианините са повишават нивата на азотен оксид в кръвта и намаляват производството на молекули, които ограничават кръвния поток.

Доматите са с високо съдържание на калий и ликопен. Ликопенът е важен каротеноиден пигмент, който е широко изследван за благоприятното му въздействие върху здравето на сърцето.

Киселото мляко е богато не само на протеини, но и на минерали, като калций и калий, които помагат за регулиране на  налягане. Според анализ на 28 проучвания, хората, които консумират три порции млечни продукти на ден, са с 13% по-нисък риск от развитието на хипертония, според изданието Very Well Fit.
Още: Бира – вдига или сваля кръвното

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Магазин за Акумулатори
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ