18.8 C
София
сряда, юни 7, 2023

Как две големи европейски банки изведнъж станаха една

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Федералният съвет приветства придобиването на UBS Credit Suisse. Придобиването е от голямо значение не само за Швейцария, но и за международния финансов център по отношение на възстановяването на доверието“, каза президентът на Швейцария Ален Берсет. Според него Credit Suisse е имала добра репутация, но клиенти и инвеститори са загубили доверие в банката. Решението на швейцарските власти в резултат на „загубата на доверие“ беше да предоставят на двете банки гаранция за ликвидност: 108 милиарда долара заеми в допълнение към 54 милиарда долара, издадени миналата седмица. Същата сума на покупката възлиза на 3,24 милиарда долара.
„Действията на швейцарските власти, очевидно, ще дадат известна почивка на пазарите на този етап, ще отслабят удара върху кризата на доверието във финансовия сектор. Въпреки това, да се каже, че банковата криза може да бъде избегната, според мен, Все още е преждевременна Освен това някои въпроси предизвикват начина, по който е организирана сделката и нейните условия“, подчертава Игор Додонов, анализатор във FG Finam.

Загуба на доверие във финансовите институции Регулаторите обичайно наливат милиарди долари
Според него преговорите за такава нетривиална сделка са били проведени в рекордно кратък срок. „Сумата на транзакцията беше значително под пазарната стойност на Credit Suisse по това време и властите позволиха тя да се осъществи без одобрението на акционерите. Швейцарската централна банка ще предостави подкрепа за сливащите се банки в размер на 160 милиарда франка, докато Credit Облигациите на Suisse за 16 милиарда франка ще бъдат отписани, за да се осигури участие в спасяването на банка на частни инвеститори.Тоест цената на спасяването на закъсала банка се оказа много висока, но швейцарските власти явно са решили, че си струва Мисля, че можем да се съгласим с тях, тъй като колапсът на такава голяма финансова институция неминуемо би довел до финансова криза“, посочва Додонов.

Бързото спасяване на Credit Suisse говори за сериозни проблеми в европейската банкова система, каза Михаил Василиев, главен анализатор в Sovcombank. „В Credit Suisse работят около 48 000 души и след сливането с UBS е вероятно много от дублиращите се клонове на банката да бъдат затворени и служителите да бъдат уволнени. Освен това сливането на двата швейцарски банкови гиганта ще намали конкуренцията в страната, “ подчертава той.
Швейцарската централна банка отиде на такова сливане, въпреки възраженията на акционери и кредитори, вероятно поради факта, че не са останали добри опции, признава анализаторът. Според него трябва да очакваме по-нататъшно влошаване на ситуацията в европейската, американската и световната финансова система, вероятността от финансова криза все още е висока. „Съвременната финансова система се основава на доверието на участниците на пазара. Сега доверието в световната финансова система падна (след фалита на американската банка SVB и бързото и неочаквано спасяване на Credit Suisse) и затова много участници в системата имат проблеми“, посочва Василиев.

Проверка по рама

Неслучайно в понеделник сутринта Федералният резерв на САЩ и пет други големи централни банки обявиха мерки за подобряване на глобалния достъп до доларова ликвидност на фона на банковата криза. Фед ще предлага долари на ежедневни аукциони, за да затвори глобалните проблеми с доларовата ликвидност. Ежедневните суап линии между Фед и ЕЦБ, Централната банка на Англия, Централната банка на Швейцария, Банката на Канада и Банката на Япония ще останат в сила поне до края на април. „Централните банки в Европа и Съединените щати пропуснаха момента да се борят с инфлацията и сега бързо повишават лихвените проценти. Въпреки това във финансовата система започнаха да се появяват системни повреди, което заплашва финансова криза и глобална рецесия. През 15-те години години след кризата от 2008 г. западната финансова система свикна да живее с Въпреки това, за да преодолеят последствията от пандемията от covid, западните централни банки до голяма степен провокираха скок в глобалната инфлация и сега Фед и ЕЦБ вече нямат остават добри избори за преодоляване на инфлацията и същевременно запазване на финансовата система“, отбелязва Василев.
Сегашното затягане на финансовите условия от страна на ЕЦБ и Фед може да изостри банковата криза. „При рисков сценарий, в случай на повишена нестабилност във финансовата система, ЕЦБ може да спре цикъла на затягане на паричната политика и дори да започне да облекчава паричната политика. Това обаче създава риск от нов кръг на инфлация в еврозоната Ние не виждаме пряка заплаха за руските банки поради банковата криза на Запад“, посочва експертът.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ