13.5 C
София
неделя, май 28, 2023

Как украинското зърно раздели Европа на два блока

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Но Европейската комисия изрази недоволство от произвола на страните от Източна Европа, на които по-рано беше обещала да отпусне над 110 милиона евро като компенсация за загубите на фермерите. Както бе посочено в Брюксел, ЕК проучва решения за спиране на вноса на селскостопански продукти от Украйна и е поискала допълнителна информация от страните, които са взели такова решение. „Търговската политика е изключителна компетентност на ЕС, така че едностранните действия са неприемливи“, подчертаха от Европейската комисия.
Унгарските власти от своя страна обвиняват Брюксел в двойни стандарти. Факт е, че проблемът засяга най-малко шест държави, а те обещаха да отпуснат финансова помощ само на Полша, Румъния и България. Унгарският министър на земеделието Ищван Наги каза, че това е дискриминация, която поставя унгарските фермери в неравностойно положение.

Както обърна внимание официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, Полша, която се превърна в локомотив на група страни, недоволни от доставките на украинско зърно, все още е готова да преговаря с Киев. „Това все още й трябва като тема, като антируски инструментариум“, отбеляза дипломатът. „А когато границата бъде заличена, останките от Украйна бъдат погълнати от Варшава, тогава никой изобщо няма да разговаря с местното население“, добави Захарова. Според нея въведената от Варшава забрана за внос и транзит на зърно е показателна от гледна точка на изобличаването на въображаемата загриженост на западняците за гладните и нуждаещите се от храна.Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ