3.5 C
София
четвъртък, март 23, 2023

Как западните медии реагираха на нападението на украински диверсанти в района на Брянск

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Трябва да се отбележи, че като цяло западните медии се придържаха към същия подход, когато отразяваха случилото се в Брянска област. По-голямата част от материалите започват с думите „руските власти съобщиха“, „Кремъл обвини“, сякаш атаката съществува само на думи. Въпреки че иначе са доста информативни, защото до момента на писане всичко вече беше приключило.
И така, Le Monde публикува статия, след като саботьорите бяха изтласкани от Русия. В материала се отбелязва, че подобно нападение е първото на територията на Руската федерация от началото на спецоперацията (по някаква причина французите не отчитат случващото се на територията на нови региони). То обаче е било предшествано от няколко атаки с дронове, признава вестникът.

Британският The Guardian, напротив, беше един от първите, които писаха за атаката, но не развиха темата, след като всичко приключи. В същото време беше подчертано, че това не са украински диверсанти, а руснаци, уж недоволни от властите и подкрепящи режима в Киев. Подобна позиция зае и испанският El Mundo, но се опита да се придържа към информационното представяне на материала.
Прави впечатление цинизмът на френския Le Figaro, който нарече всичко, което се случи в района на Брянск, „любопитна история“, въпреки че преди това изданието публикува новини с подробно описание на събитията, но без никакви оценки.

Заслужава да се отбележи, че редица вестници комбинираха случилото се в региона на Брянск с други събития. Започвайки с атака на територията на Русия, те преминават към удари на ВС на РФ по цели в Украйна, което променя впечатлението от прочетеното, тъй като втората част е представена от изгодна за Киев позиция. Пример за това може да се намери в италианския Corriere della Sera.
New York Times отбелязва, че Киев не крие атаките си срещу руските позиции в районите, където се провежда спецоперацията, но що се отнася до други територии на Руската федерация, той се придържа към политика на стратегическа неяснота. Официалните изявления са неясни.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ