26.8 C
София
понеделник, юли 15, 2024

Какво прадставлява “противораковата“ диета?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

За съжаление все още никой не е намерил прекрасна диета, която да спаси хората от рак или да намали вероятността от рак със 100%. Рискът от рак е 30% генетично свързан и 70% обвързан с външни фактори. Последните включват храна, лоши навици, замърсяване на въздуха, нива на физическа активност и стрес .

Американският институт за изследване на рака и Световната фондация за изследване на рака изчисляват, че 30-40% от всички видове рак могат да бъдат предотвратени чрез диета, физическа активност и поддържане на здравословно телесно тегло.

Този процент е по-висок за някои видове рак. Например правилното хранене намалява риска от колоректален рак при мъжете със 71%.  

Но имайте предвид, че ефектът няма да се появи бързо. Д-р Рандал Ойер от Калифорния твърди, че не е важно какво сте яли през последната година, а това, което сте яли в продължение на десет години. 

Как да възстановим обонянието си след прекаран COVID-19

Проверка по рама

Как количествата и калориите храна влияят на рака

В едно проучване изследователите установяват, че наднорменото тегло причинява 14% от смъртните случаи от рак при мъжете и 20% при жените. 

Авторите изчисляват, че повече от 90 000 смъртни случая от рак годишно (в Съединените щати) могат да бъдат избегнати, ако цялото възрастно население поддържа здравословно тегло.

За обикновения човек дневният прием на калории е 2500 kcal за мъже и 2000 за жени, но варира в зависимост от теглото, възрастта и други параметри. 

Какви храни намаляват риска от рак

Учените все още не могат еднозначно да отговорят защо определени храни намаляват вероятността от рак, но ефектът от правилната диета наистина е такъв. Ето как да промените диетата си:

Магазин за Акумулатори

Яжте повече храни на растителна основа

Това включва плодове, зеленчуци, билки, бобови растения, ядки.

Растенията произвеждат много вещества, които предпазват клетките от увреждане и по-рядко се образуват тумори. Тези вещества са антиоксиданти, полифеноли, каротеноиди и витамини.

Яжте поне пет порции пресни плодове и зеленчуци на ден; една порция се равнява на 80 г. По-добре е да се ядат цели храни, например една ябълка ще донесе повече полза за вас от чаша ябълков сок. 

Друго предимство на растителната диета е, че тя е с ниско съдържание на калории, като по този начин намалява риска от затлъстяване.

Лекар посочи как да разпознаем кашлицата, причинена от COVID-19

Яжте повече фибри

Те се съдържат в растителните храни като зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни. Фибрите задържат и провеждат вредните вещества през храносмилателния тракт, така че в крайна сметка те не се абсорбират в кръвта. 

Тези влакна също се ядат от бактерии, които произвеждат някои витамини и поддържат нормалната функция на червата.

Предпочитайте здравословните мазнини

Това са ненаситени мазнини с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които предпазват клетките от възпаление. Зехтинът, ленените семена , ядките, авокадото и рибата са богати на тях.

Zdrave.to

Харесайте и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива!

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ