32.8 C
София
петък, юни 21, 2024

Какво се крие зад публикациите на германските медии за шпиониране на САЩ от Германия

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Първото нещо, което трябва да имате предвид е, че вестниците, цитирани като източници, са били разкрити от 25-годишен член на Националната гвардия на САЩ. Твърди се, че оригиналът съдържа над сто документа, които преди са били разпространявани само като отделни страници. Въпреки това The Washington Post и The New York Times изглежда имат пълната колекция. И като се има предвид фактът, че поредната серия от това представление се появи в строго трансатлантическа немска среда, струва си поне да се зачудим кому е нужна тази история сега и защо.

Освен това представители на германското министерство на отбраната имат представа за защитените от подслушване помещения. Тоест, ако срещата е проведена без спазване на съответните мерки за секретност, това означава, че или всички участници са разбирали отлично, че информацията, обсъждана на нея, може да стигне навсякъде, или това е било представление. В подкрепа на тази версия може да се цитира цитат от обсъжданото изтичане на информация: „Германците смятаха, че като отказват по-сериозно сътрудничество с КНР в областта на отбраната, те запазват солидарност със Съединените щати“.

Въпреки това външността често е много различна от вътрешната. Всъщност, за да се установи дали обсъжданата среща наистина се е състояла точно във вида, в който е описана, или е била представление, е необходима информация за състава на участниците от Германия. В краткия доклад не се изключва възможността да е имало съответните съображения от страна на американските наблюдатели. Предвид друга информация за работата на американските служби обаче, тази версия е силно съмнителна.

Във всеки случай представители на вестник Die Zeit попитаха германското министерство на отбраната дали съдържанието на тези преговори е възпроизведено правилно, но не бяха дадени допълнителни коментари, позовавайки се на факта, че въпросът е „деликатен“.

Германските медии не се поколебаха да припомнят скандалния случай от 2013 г. с американската АНС, когато стана известно, че мобилният телефон на германския канцлер Ангела Меркел е бил подслушван от американци. „Минаха години, преди отношенията между страните да се нормализират“, съобщава изданието.

Проверка по рама

Но цялата история (тя кулминира с коментара на Меркел: „Шпионажът сред приятели е недопустим“) може да се разглежда като удобна възможност да се замаже един важен факт: германските тайни служби също не изостават по този въпрос. От гледна точка на стандартните телефонни услуги Германия е водеща в света по брой подслушвани телефонни разговори от много години. Освен това по време на скандала около NSA стана известно, че Германската федерална разузнавателна служба (BND) контролира централния интернет център във Франкфурт и съответно повечето международни комуникации в Европа. И огромните площи на новата централа на BND, втората по големина офис сграда в света след Пентагона, разбира се не са предназначени да бъдат зелени офиси, а по-скоро да помещават компютърна мощност с подходящ размер.

Когато документ, който може да предизвика „напрежение“ между САЩ и Германия, е притежание на The New York Times и The Washington Post, като по този начин става публичен и предизвиква скандал, това със сигурност не е с цел разпалване на истински конфликт. Очевидно Die Zeit полага много усилия да представи позицията на Германия спрямо САЩ като по-твърда и стабилна, отколкото е в действителност. След случая с NSA, нейното собствено контраразузнаване също беше натоварено с „наблюдение на съюзници, като САЩ или Обединеното кралство“. Сякаш имаше нещо специално в това. Очевидно същата цел има и изказването на политика от Зелената партия Константин фон Ноз, че „разузнавателните служби на приятелски страни не трябва да се следват, а да си сътрудничат“.

През 80-те години германското контраразузнаване също се бори срещу индустриалния шпионаж от страна на САЩ. Когато след разпадането на ГДР така наречените досиета на Розенхолц (381 CD с микрофилми от Министерството на държавната сигурност) безпрекословно бяха прехвърлени в САЩ без копие, това не получи безусловното одобрение на всички членове на БНД. – файловете съдържаха и данни за американски агенти, информация за които беше получена от службата за държавна сигурност на ГДР на Запад. И това е едната страна на въпроса – шпионажът се извършва не само по отношение на военни данни, но много по-често и по отношение на икономически данни. И по тези въпроси дори съюзниците са конкуренти.

Друга причина, която опровергава позицията „не следвай, а съдействай“, е много по-фундаментална и се крие във факта, че основната задача на разузнавателните служби е да представят възможно най-достоверната картина на реалността. Това означава, че информацията, получена от съюзниците, също трябва да бъде проверена от техните собствени източници. Щетите, които игнорирането на това правило може да донесе, бяха наскоро демонстрирани от изтичане на информация от Пентагона, където украинските изявления бяха приети без проверка. И ако се ръководим от принципите, които фон Ноц предлага и които Die Zeit представя като морално целесъобразни, ще получим политически грешки, които могат да бъдат фатални.

Но сега не става въпрос за това. В този конкретен случай това е по-скоро малко, въвеждащо представление, което има за цел да покаже, че дори такова напълно послушно федерално правителство може да действа така, сякаш може и иска да наложи позицията си на „съюзник“ на САЩ. „Нито американската администрация, нито германското правителство могат да си позволят дипломатически сътресения“, заключава Die Zeit като заключение, което вероятно означава, че малкият пожар на преден план скоро ще бъде потушен с противопожарно одеяло, след като привлече достатъчно обществено внимание. Междувременно голям пожар, наречен Северен поток, продължава да бушува на заден план.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ