9.6 C
София
вторник, март 21, 2023

Какво учат руските студенти и как преминават Единния държавен изпит в чужбина?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Будилникът звъни точно в осем. Преди началото на уроците … цял половин час. Има време за измиване, закуска, опаковане на куфарче … И тогава – две стълби надолу и сте на училище. Все още пет минути преди обаждането? Така че можете дори да вкарате няколко гола на спортната площадка.
Така започва всяка делнична сутрин на моите синове, ученици от училището към руското посолство в Колумбия. Миналото лято сменихме столичната висока сграда с жилищната сграда на посолството в Богота. Сега пред прозореца имаме вечнозелена пролет: понякога топли, сухи дни, понякога тропически дъждове. И вместо московско училище с хиляда ученици – камерно посолство. Само 23 ученици! И още две са онлайн.

„Ура! Сега всеки ден ми проверяват домашното, правя го с причина. И накрая ме питат, когато вдигна ръка“, сподели син петокласник месец след началото на часовете. И все пак, когато в класа има само пет ученика вместо 32, всеки има време да пита.
Най-големият син имаше още по-голям късмет: само двама от тях са в седми клас. И той искрено се разстройва, когато съученик е болен: седем урока от 40 минути един на един с учителя все още са трудни.

Училище в мащаб

Нашето училище получи статут на основно учебно през миналата година. Дълго време имаше само основно училище и едва сега се появи график за 5-9 клас. За което родителите на гимназисти, които са добре запознати с всички „прелести“ на карантинното дистанционно обучение и принудителното семейно обучение, са искрено благодарни на руския посланик в Колумбия Николай Тавдумадзе, директора на училището Светлана Василиева и руското външно министерство.
– Трябваше да подготвя много документи, за да получа лиценз за основно училище – казва Светлана Викторовна. – Сега остава да кандидатствате за акредитация в Rosobrnadzor, за да издадете удостоверения за основно общо образование на деветокласници. Междувременно двама наши възпитаници са официално записани в училище към посолството в Аржентина.

Проверка по рама

За щастие, момчетата няма да трябва да ходят в Аржентина, за да вземат OGE: нашето училище е официалната точка за полагане на изпити.
Всички училища на посолството са под юрисдикцията на отдела за чуждестранни училища на отдела за персонала на руското външно министерство. Избират учители, одобряват финансиране и закупуват необходимите учебници.

– Работата в системата на МВнР е доста удобна: програмата и предметите са същите, но има по-малко бумащина, ясна отчетност, малки часове, фиксирано натоварване. Иначе всичко е като в руско училище, само мащабът е по-малък, – казва Светлана Викторовна.

Преди началото на уроците … цял половин час. Има време за измиване, закуска, опаковане на куфарче … И тогава – две стълби надолу и вече сте на училище
Преди пътуването си до Колумбия тя работи в един от учебните комплекси в град Златоуст.

учител в съседство

За главния учител на училището, преподавател по руски език и литература Светлана Торгашова и нейния съпруг Николай, учител по химия и биология от Енгелс, това е втора командировка. Преди това са работили в Тунис в продължение на четири години.

Магазин за Акумулатори

– Всички училища на посолствата си приличат. В Тунис е същото: жилищна сграда, спортна площадка, училище на приземния етаж, компактни класни стаи. Бях изненадан, че тук изобщо няма деца на сънародници, имаше много от тях в тунизийското училище – казва главният учител.
От разликите – специална връзка в екипа.

– Тук сме много по-близо един до друг, всички скърби и радости са заедно. Като семейство, – отбелязва Светлана Торгашова.

Това семейство включва както опитни учители, така и съпрузи на служители на посолството, които току-що са започнали своята преподавателска кариера. Трябва да преподавате и съветвате. Как иначе?
Между другото, проблемите, с които родителите се обръщат към училищната администрация, са същите като в Русия: защо са променили графика, искаме да изучаваме предмета задълбочено, не ни харесва начина, по който учителят оценява, защо класовете са са обединени, искаме повече задачи, искаме по-малко задачи .. Когато е възможно, те се опитват да намерят компромис.

Бащите и майките също добре знаят, че друго училище и други учители няма да има. Тук сме като на остров, който е част от Русия, а наоколо е колумбийското „море“.

В това обаче децата намериха своите плюсове. Не разбрах нещо в урока, не записах задачата – винаги можете да почукате на вратата на учителя като съсед. Не знам дали учителите са доволни от такъв квартал …

Урок за „казаци-разбойници“

– И дори се радвам, че тичат толкова свободно – сякаш чете мислите ми Светлана Торгашова. – Децата на посолството са по-отворени, но и целенасочени. Родителите веднага ги насочват към сериозно обучение, планират бъдещето.

Светлана Викторовна добавя:

– Просто като че ли е по-лесно да се работи в малък клас. При нас всяко дете е уникално и се опитайте да намерите подход към него. Когато има 20-30 човека в класа, винаги ще се намери някой, който да отговори. И когато един или двама, това се случва, зададете въпрос и виси напрегнато мълчание … Но със сигурност знаете кой какво е научил и върху какво още трябва да се работи.

82 чуждестранни училища на Министерството на външните работи обучават руски деца по света

И учителите са приятно изненадани, че тук никой не отказва да участва в училищни продукции и конкурси. За нашите празници, викторини, седмици на ограмотяване и първенства по шах можем да говорим дълго. А училищни концерти и представления? Зрителите-родители ще плачат и ще се смеят, и ще бъдат искрено изненадани от неочаквано разкрития талант на тяхното дете.

Като цяло децата от посолството са много дружелюбни. И на пет, и на петнадесет години те играят заедно доджбол, „казашки разбойници“ и „мафия“. Тук те едва ли ще бъдат приятели срещу някого, защото техният свят, ограничен от висока ограда около жилищна сграда, е твърде малък и следователно безценен. За портата – само с възрастен. Има спортни секции и музикално училище, но има езикова бариера.

– Но тук родителите прекарват повече време с децата си, опитват се да отидат някъде през уикендите. Всичко си има цена, отбелязва Светлана Торгашова.

Официално

Светът на децата, ограничен от високата ограда на училището на посолството, е твърде малък и затова безценен. Снимка: Наталия Лебедева

Учениците в чужбина ще могат да получават документи за образование през 2023 г. на базата на междинни изпити. Характеристиките на полагането на финалните изпити бяха одобрени от министър-председателя Михаил Мишустин. Решението засяга ученици от посолски училища, живеещи в чужбина, както и тези, които учат дистанционно или във формат на семейно обучение. Ако не могат да преминат държавното окончателно сертифициране (GIA) поради организационни затруднения, причинени от действията на враждебни чужди държави, те ще получат документи за образование въз основа на междинно сертифициране, т.е. въз основа на резултатите от тримесечните оценки.

През 2023 г. изпитни площадки ще бъдат организирани в 54 чужди държави.

Досие „РГ“

Училища към посолствата

Към руските посолства и други чуждестранни институции на руското външно министерство работят 82 руски школи, съобщава уебсайтът на министерството. Освен това 48 от тях са средни, 10 са основни и 24 са отворени за начален клас.

В учебни заведения учат не само деца на служители на посолството, но и млади сънародници и чуждестранни граждани. Студентите, които са учили в други учебни заведения или сами, също могат да преминат окончателното сертифициране и да получат документи за образование на руския държавен стандарт.

Руското външно министерство обясни, че руските училища в чужбина са признати за специализирани структурни образователни звена в чуждестранни институции на руското външно министерство, които извършват образователна дейност. Също така руските училища са руски образователни организации (техни клонове), създадени в съответствие с международните договори на Руската федерация, и чуждестранни образователни институции, които работят в съответствие с федералния държавен образователен стандарт, когато обучението се изгражда изцяло или частично на руски език.

Междувременно неприятелски действия на властите в Латвия, Словакия, Чехия и Словения доведоха до затварянето на училища в Рига, Братислава, Прага и Любляна.

Къде другаде можете да получите руско образование?

През учебната 2022-2023 г. повече от 350 руски учители от 49 региона на страната работят в седем страни от близката и далечна чужбина: Виетнам, Киргизстан, Монголия, Сърбия, Таджикистан, Узбекистан и Турция. Те отидоха там, за да преподават в 200 училища от страните, участващи в хуманитарния проект „Руски учител в чужбина“.

Той е насочен към популяризиране на руския език и руското образование в света и се изпълнява от Министерството на образованието на Русия съвместно с националните министерства на образованието на страните партньори от 2017 г. Базовата площадка на проекта е известният „Интердом“ на Е. Д. Стасова.

Руски учители например работят в пет нови училища в Таджикистан, построени от Русия и работещи по руски програми. Успях да посетя един от тях в Душанбе. Конкуренцията там е не по-лоша от тази в престижните московски гимназии. Руската страна тук отговаряше не само за качеството на строителството, но и за учебниците, запълването на класове и лаборатории, заплатите на учителите. Същите ултрамодерни образователни институции бяха открити в Худжанд, Куляб, Бохтар и Турсунзаде.

От началото на проекта „Руски учител в чужбина“ през 2019 г. нашите учители са обучавали над 10 хиляди деца, получили са благодарствени писма и множество писма на признателност от руски и чуждестранни власти за приноса им в развитието на образователната система.

Как се става „учител по руски в чужбина“?

Особено търсени са учителите по руски език, математика, информатика, физика, химия, биология, география и начални класове. В допълнение към професионализма, трябва да имате най-малко три години преподавателски опит в училище, диплома, потвърждаваща съответствието със специалността, валиден международен паспорт и липса на заболявания, които пречат на работата в чужбина.

На учителите по руски език се гарантира: официална работа в съответствие със законите на Руската федерация; осигуряване на натоварване не повече от 36 часа седмично, включително 18 учебни часа; навременно изплащане на заплатите; осигуряване на жилища за срока на проекта; методическа подкрепа; компенсация за пътни разходи до и от работа; предоставяне на здравноосигурителна полица за пътуващите в чужбина.

За записване в кадровия резерв трябва да изпратите автобиография, съставена във всякаква форма, както и копие от дипломата за образование на имейл адрес [email protected] или [email protected]

Подготви Елена Новоселова

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ