8 C
София
събота, април 20, 2024

„Кървене от носа преди смъртта“: в Танзания не могат да разпознаят нова смъртоносна инфекция

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Огнището е възникнало в северозападния регион на страната Кагера. Заболяването започва с висока температура, главоболие, силна слабост, характерен симптом е кървене от носа.

Едно от предположенията е, че причина за избухването е инфекциозното заболяване лептоспироза (болест на Weil). Миналото лято трима души починаха поради подобна болест в южния регион на Танзания, а най-малко 20 души бяха заразени по време на тази епидемия. Лабораторните изследвания потвърждават, че хората са се заразили с лептоспироза. Това е рядка инфекция, предавана чрез урината на животни. Можете да се заразите чрез храни, замърсени с плъхове, мишки, а болестта на Вейл се предава и на хората чрез селскостопански животни (крави, прасета) и домашни любимци – кучета. Симптоми на заболяването: рязко повишаване на температурата, главоболие, гадене, болки в мускулите и ставите, зачервяване на очите и загуба на апетит. Тежките случаи на инфекция причиняват пожълтяване на кожата и очите, подуване на краката и ръцете, болка в гърдите, задух, кашляне на кръв.

Повечето случаи на заболяването са леки, но понякога се развиват тежки усложнения, причиняващи органна недостатъчност. В 1-5% от случаите на лептоспироза пациентите не могат да бъдат спасени, пише Daily Mail.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ