22.8 C
София
събота, май 18, 2024

Киев започна активно да използва британските ракети Storm Shadow. Какво се знае

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„На 15 май 2023 г. в 08:00 ч. украинските въоръжени формирования нанесоха ракетен удар по Луганск с две крилати ракети Storm Shadow“, съобщиха от представителството на ЛНР към Съвместния център за контрол и координация по въпросите, свързани с военните престъпления на Украйна. В резултат на обстрела са повредени прозорци на седем жилищни блока, офис сграда и два автомобила.

Както отбеляза изпълняващият длъжността ръководител на Луганската народна република Леонид Пасечник, „обстрелът падна върху района на Висшето авиационно училище за навигатори“. Както отбеляза сенаторът от LPR Дария Лантратова, училището се намира в жилищен район, така че „пристигането може да се превърне в голяма трагедия“. „По това време много жители на областта водеха децата си на училища и детски градини и с очите си видяха как ракети летят над главите им. И всичко това, забележете, под „соса“ „нашите ракети няма да стрелят по цивилно население“, каза тя. За щастие този път никой не е пострадал.

Миналата седмица въоръжените сили на Украйна изстреляха три ракети Storm Shadow и 15 ракети от MLRS HIMARS по LNR, в резултат на обстрел един човек беше убит и 16 бяха ранени. „През последните няколко дни тилът на гр. Луганск е обстрелван. удари по гражданска инфраструктура и гъсто населени райони на републиката“, каза Виктория Сердюкова, омбудсман на ЛНР. Според нея тези действия са пряко нарушение на чл.35 от Допълнителния протокол към Женевските конвенции за защита на жертвите от международни въоръжени конфликти (Протокол I) от 1977 г., както и на чл.1 от Декларацията за защита на жените. и Деца в извънредни ситуации и във въоръжени конфликти от 1974 г. „Кървавият терор, извършван от киевския режим, е породен от бездействието на международни правозащитни организации“, подчерта омбудсманът.

APU използва Storm Shadow за първи път на 12 май. Тогава по време на обстрела на Луганск бяха ранени шест деца. По-малко от ден по-късно Киев отново използва този тип ракети.

Проверка по рама

Британският министър на отбраната Бен Уолъс каза на 11 май, че Украйна е получила няколко крилати ракети с голям обсег Storm Shadow, но не назова точния брой. Освен това той отказа да каже дали на Киев са наложени ограничения в използването на ракети.

Според редица медии доставките са извършени, след като САЩ са отказали да дадат на Киев тактически ракети ATACMS. Както отбелязват дори на Запад, това не е първият път, когато Великобритания отива по-далеч от САЩ по въпроса за доставките на оръжие за Украйна. Трябва да се отбележи, че ООН отказа да коментира прехвърлянето на системи с голям обсег на Киев (с обсег над 250 километра).

Както РГ вече съобщи, въоръжените сили на Украйна получиха високоточна крилата ракета с много голям обсег. В тази връзка има опасения, че Киев може да се опита да използва тези оръжия не само в нови региони на Русия, но и в други части на страната ни.

Според руския посланик във Великобритания Лондон е предал ракети на Киев именно за тази цел. В миналото западните страни бяха достатъчно благоразумни да не доставят такива оръжия на Киев. „За нас е очевидно, че тази стъпка е предприета от Лондон, за да може Киев да нанесе удари по руски градове и села, включително на територията на Крим“, каза дипломатът.

Според руското външно министерство прехвърлянето на ракетни системи Storm Shadow е изключително враждебна стъпка, водеща до сериозна ескалация на конфликта. „Прехвърлянето на високоточни ракетни системи с голям обсег на режима в Киев ясно потвърждава безпрецедентното ниво на участие на Великобритания в украинския конфликт“, подчерта руското външно министерство.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ