5.5 C
София
вторник, март 28, 2023

Китай очаква ръст на БВП от 5% през 2023 г

ПРОЧЕТИ СЪЩО

КНР ще обърне много повече внимание на подкрепата за благосъстоянието на своя народ. Отделен акцент е поставен върху създаването на градски работни места. Властите възнамеряват да ограничат нарастването на безработицата. Така тази година ще бъдат разкрити около 12 милиона работни места. Освен това намерението за подпомагане на бизнеса в Хонг Конг и Макао беше обявено отделно. Тоест, по този начин Китай казва, че няма да „атакува“ бизнеса в тези зони. Китайските власти възнамеряват да контролират строго индекса на потребителските цени – до три процента. Просто казано, ръководството на страната няма да позволи инфлацията да се ускори. Бюджетът е планиран с дефицит от три процента. Това е приблизително колкото миналата година – 2,8 процента. Китай ще продължи да налива пари в икономиката и не се страхува да го признае, защото в годините преди Covid китайският бюджет винаги е бил на излишък.
И накрая, един много важен момент, който беше включен в много предишни доклади, е свързан с интензифицирането на развитието на независима наука, инженерство и технологии. Китай изглежда иска да се откачи от американските технологии на фона на външна икономическа несигурност. КНР видимо засилва мерките за чуждестранни инвестиции. Приоритетният режим ще действа за големи чуждестранни компании. Освен това ще бъде съкратен т. нар. негативен списък, тоест списъкът на областите, в които чужденците не могат да работят и където не могат да инвестират. Средно в Китай той е намален с 50 процента. И ако вземем различни специални икономически зони, тогава говорим за около 70 процента. В това отношение Китай рязко се „отваря“.

Освен това, за да стимулират растежа на науката и технологиите, производителите, участващи в напреднали проекти на малки и средни предприятия, ще могат да приспадат до 100 процента от разходите за научноизследователска и развойна дейност от облагаемия доход. Просто казано, тези компании ще могат да нулират данъците си поради такава мярка. Изключително важно е, че Китай възнамерява да продължи да инвестира в проекта „Един пояс, един път“. И това е важно за чуждите държави, тъй като някои от тях, грубо казано, се „хранят“ от този проект. Вече търговският оборот по „Един пояс, един път“ се е увеличил с 13,4 процента. И Китай е готов да увеличи разходите си.
Пекин ще отдели значителни финансови средства за укрепване на армията. Китай ще увеличи бюджета си за отбрана със 7,2% през 2023 г. Очевидно е, че сега Китай активно развива три компонента: противовъздушната отбрана, която е важна в случай на сблъсък с Тайван, военноморските сили, включително подводния флот, и ракетната система със среден обсег.

И накрая, допълнителни бюджетни кредити ще бъдат насочени към китайската дипломация. Ще видим още твърди изявления от Пекин, създаването на нови електронни и традиционни медии на английски и други езици. Най-вероятно Китай ще продължи да отваря свои представителства по света. Не само дипломатически, но и културни. Пекин говори за намерението си да доразвие дипломацията на световна сила с китайски характеристики. Нека ви напомня, че това е своеобразна формула, според която китайската държава не следва западните стандарти на дипломация, нейната външна политика е насочена към многофакторност и многополярност.
Специално внимание трябва да се обърне на изказването на китайския премиер Ли Къцян, че цялата китайска дипломация е насочена към мирното разрешаване на всички спорове. Това почти изцяло съвпада с изявленията на Пекин за Украйна. Това е така нареченият документ от дванадесет точки. И това корелира не само с украинския, но и с тайванския въпрос.

Проверка по рама

Китай ще увеличи бюджета за отбрана със 7,2 процента през 2023 г
Китай, очевидно, ще разшири икономическата си експанзия в света, но ще го направи „по-умно“. Пекин в днешните условия е изправен пред редица противопоставяния, така че старата схема вече не работи. В тази връзка КНР ще се фокусира не върху целия свят, както обикновено, а върху някои приоритетни региони. Може да се предположи, че това ще бъдат страните от Африка, Латинска Америка, Централна Азия и Югоизточна Азия. Проблемът е, че това не са държавите с най-големи пазари.

В Пекин са наясно, че Съединените щати ще продължат да се противопоставят на Китай, така че възнамеряват отделно да развиват отношенията си с Европа. Това се доказва от последните дипломатически изявления на китайците, според които КНР се опитва да отдели мнението на Европа от позицията на САЩ. И това е добър опит, тъй като Китай вече се опита да „раздели“ Европа на няколко удобни за оперативна дейност парчета. По този начин КНР активно подкрепи организацията „17 плюс 1“ с участието на седемнадесет източноевропейски държави и един Китай. Освен това китайците, например, развиват взаимодействието си с Великобритания. Не е сигурно, че всички тези опити ще успеят, но може би това е единствената разумна стъпка за Пекин при сегашните обстоятелства. Друга много важна за световната общественост тема, която ще бъде обсъдена на НДК, е борбата на страната със замърсяването на въздуха и околната среда. Делът на чистата енергия в Китай се е увеличил, а потреблението й се е увеличило с 25 процента. Традиционната енергия обаче все още играе голяма роля в Китай.

Подготвен от Александър Ленин
Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ