7.1 C
София
събота, март 2, 2024

Кметът от ГЕРБ Стефан Радев пак „блесна“: Как се крадат 1,2 млн. от Европа с велоалеи в Сливен (РАЗСЛЕДВАНЕ)

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Няколко са „отличниците“ сред кметовете на ГЕРБ, които заслужават детайлно прокурорско внимание от Лаура Кьовеши заради криминално разходване на европейски пари – Иван Портних във Варна, Димитър Николов в Бургас, Калин Каменов във Враца, Живко Тодоров в Стара Загора, Здравко Димитров – Зико в Пловдив, Димитър Бръчков в Петрич, Станислав Дечев в Хасково. С помощ от източник в администрацията в Сливен към черния списък на пробитите кметове смело можем да добавим и Стефан Радев.

Новините Днес дава Стефан Радев на прокурор: Кметът на Сливен уреди фирма на депутат от ГЕРБ с 3 лв. капитал да лапне 114 бона за украса (СНИМКИ)

След като Новините Днес вече осветли няколко схеми на гербопитека, сега се добрахме до поредната маскирана със строителство крадлива схема, за която под отговорност трябва да бъде подведен именно кметът Стефан Радев, пионка Десислава Танева, която е негов уж бивш работодател.

СХЕМАТА

Проверка по рама

Поредната мръсотия, която изскача от Сливен, е свързана с проточилата се във времето направа на 10 км велоалеи, които глътнали близо 1,2 млн. лева от еврофондовете, а за капак вече са полуразрушени заради некачественото изграждане.

Фирмите-изпълнителки са обединени в консорциума „Сливен транспорт“ ДЗЗД, в който 90% се притежават от „Копекс и Ко“ ЕООД и „БГ Ленд Ко“ ООД, с 5% е „Агробилд“ ЕООД, като сумата за спечелената от тях обществена поръчка е 947 023 лв. без ДДС или 1 136 427 лв. с данъка.

Това е ГЕРБ: Сливен пръсна 3,9 млн. за охрана на неработеща станция, кметът Стефан Радев отива на прокурор (СНИМКИ + ВИДЕО)

Поради обстоятелството, че дължината на велоалеите и бюджетът, предвиден за тях, са предварително зададени като част от проекта за интегриран градски транспорт, по време на изпълнението, което включва и проектиране, община Сливен, управлявана от Стефан Радев, одобрява проект, предложен от изпълнителя, който е изцяло в негова полза и цели изпълнението на заложената дължина велоалеи с минимални средства, не скри източникът на Новините Днес от кръга около проваления кмет.

ВРЪТКАТА

Как се крадат 1,2 млн. лева с велоалеи? На много от улиците в Сливен лентите за велосипеди са направени върху съществуващото платно и ползват неговото асфалтово покритие, като само са очертани с пластмасови ограничители, конуси или бордюри.

Магазин за Акумулатори

Схема на ГЕРБ в Новините Днес: Кметът на Сливен Стефан Радев – калинка на Десислава Танева в зърнения октопод „Мел Инвест“

Така общината стеснява съществуващите улици, а целта е само една – да се облагодетелства изпълнителя на поръчката. Останалата част от алеите, които се изпълняват върху тротоарни площи, пък е с компрометирано покритие, което налага преасфалтирането им няколко пъти по любимата криминална схема на ГЕРБ „ремонта на ремонта“.

Въпреки че обществената поръчка беше възложена през 2018 г., строителството се проточи до есента на 2021-а. В същото време работата е некачествена и трасетата за колоездачи още към мига на издаване вече се нуждаеха от преасфалтиране.

Проектът, който предвижда нови велоалеи по големите булеварди в града, се изпълнява, както вече писахме, от обединението „Сливен Транспорт“. Договорът е сключен на 13 април 2018 г., като първоначално гласи, че „срокът на изпълнение на всички дейности, идеен проект и СМР е до 12 месеца, считано от датата на подписването му“.

Новините Днес до прокуратурата: Фирми от обръча на Десислава Танева печелят милиони в Сливен, кметът Стефан Радев „слушка и папка“

Броени дни преди да изтече крайният срок обаче Стефан Радев и изпълнителят подписват анекс, с който се отменя едногодишния срок за приключване на строителството.

След публикация на „Сега“ по темата община Сливен в право на отговор съобщи, че краен срок всъщност има и строителните работи ще продължат най-късно до 03.05.2021 г. До юли 2021-а, цели две години след крайния срок, велоалеите все още не бяха довършени.

„Строителният надзор и инвеститорският контрол от страна на община Сливен са констатирали недобро изпълнение на полагането на асфалтова настилка по булевардите „Стефан Караджа“, „6-ти септември“ и „Христо Ботев“. Не е извършено плащане за този тип дейност“, уточнява общината. Освен това са установени непочистени участъци, разместени бордюри и нарушена съседна инфраструктура. Възложено е на изпълнителя да поправи работата си за своя сметка.

Обществената поръчка за велоалеите в Сливен е на стойност 1 136 427 лв. с ДДС и се финансира от европейския бюджет по оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020 г.“

Избраният строителен консорциум „Сливен Транспорт“ ДЗЗД е от обръча на ГЕРБ, тъй като е предпочитан кандидат за обществени поръчки за строителство в града под Сините камъни, отсече източникът на Новините Днес. И също толкова често не може да се вмести в крайния срок за изпълнението им.

Материалът Кметът от ГЕРБ Стефан Радев пак „блесна“: Как се крадат 1,2 млн. от Европа с велоалеи в Сливен (РАЗСЛЕДВАНЕ) е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ