26.8 C
София
понеделник, юли 15, 2024

Кои хора не трябва да ядат пикантно

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Пикантните храни сами по себе си не са опасни, но има хора, които трябва да ги избягват. За това говори онкологът Суна Исакова.

Веществото капсаицин е отговорно за лютивия вкус. Според лекаря не уврежда тъканите на стомашно-чревния тракт, въпреки факта, че причинява усещане за парене и болка.

„Капсаицинът се свързва с рецепторите за болка, в отговор на болката кръвоносните съдове се разширяват, производството на слюнка и слуз се увеличава, появява се лакримация, гадене, повръщане – това са защитните реакции на тялото. Всички тези симптоми нямат дълготрайни последствия за организма”, обясни Суна Исакова.

Лекарят също така отбеляза, че честотата на рак на стомаха не е свързана с хранителните предпочитания, често срещан причинител е бактерията Helicobacter pylori.

Има обаче отрицателни последици, те възникват поради факта, че пикантните храни могат да бъдат пържени и солени едновременно. Лекарят не препоръчва да се консумират от тези, които страдат от възпалителни заболявания на червата, синдром на раздразнените черва, стомашни язви и рефлуксна болест, целиакия и други хронични заболявания на храносмилателната система, за да се избегне обостряне./Zdrave.to

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ