3.9 C
София
сряда, декември 6, 2023

Кой ще ми даде талон за ехограф на млечни жлези?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В началото на тази година личният лекар ме изпрати на профилактичен преглед с ехограф на млечни жлези. На петдесет години съм и това е първият ми преглед на гърдите изобщо.
Заключението на специалиста е: фиброзна мастопатия, двустранно, III степен, две кисти с големина до 9 мм и препоръка за контрола след шест месеца. Скоро поисках отново направление от личния лекар, но той ми отказа – можел да го издава само веднъж на две години.

Какъв е начинът да направя преглед на гърдите, преди да са изминали двете години?

Ирина Желязкова, гр. София
Всички здравноосигурени над 18-годишна възраст имат право на задължителен профилактичен преглед в рамките на календарната година при общопрактикуващия лекар и на определен обем изследвания, включени в него, съобразно възрастовата група, в която попадат.

• За жени от 30- до 50-годишна възраст се извършва ехографско изследване на млечни жлези – веднъж на 2 години.
• За жени от 50- до 69-годишна възраст включително – мамография на млечни жлези – веднъж на 2 години.

Проверка по рама

Когато не става дума за профилактичен преглед, личният лекар може да назначи „Мамография на двете млечни жлези“ или „Ехография на млечна жлеза“, но само по преценка и при необходимост.
Всички посещения извън задължителния профилактичен преглед са по повод на остро или хронично заболяване, за които личният лекар разполага с определена сума за медико-диагностични изследвания.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ