18.3 C
София
събота, септември 23, 2023

Колко алкохол има в една бира?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Бирата е една от най-предпочитаните алкохолни напитки. Особено много и в големи количества се консумира през топлите месеци, но като цяло се пие през цялата година. Мнозина обаче не се замислят какво могат да си причинят, когато я консумират, тъй като смятат, че не е особено алкохолна.
Преди всичко обаче е необходимо да си припомним, че това не е безалкохолно.

  

Съдържа около 3,5-4,5% алкохол, т. е. в един литър бира има 35-45 грама 96%-ов етилов алкохол. Две половинлитрови кутии бира на тийнейджър вече са първият етап на алкохолна интоксикация с всички произтичащи последици за поведението и здравето, пише actualno.com
Д-р Александър Шишонин разказва следното. Тъй като бирата обикновено не е толкова опияняваща, колкото „твърдият“ алкохол, консумацията й от страна на подрастващи не прави особено впечатление. Но проблемът е, че твърде често консумирането й представлява „стартерът“ към поредица от по-силни алкохолни напитки, злоупотребата с които нараства и води до развитие на алкохолна зависимост. Даже наскоро лекарите започнаха да говорят за бирен алкохолизъм. Как се става бирен алкохолик?

Д-р Веселин Милков: Бирата не помага на бъбреците ви
Изпитата за един ден бира съдържа порядъчна доза алкохол, достатъчна както за развитието на алкохолизъм, така и за токсичното му въздействие върху организма – засягат се предимно мозъка, сърцето и черния дроб.

Проверка по рама

Сърцето се износва бързо, бъбреците спират да отделят вредните продукти от организма, чернодробните клетки умират, а самият черен дроб се свива, губейки защитната си функция. Кой е най-вредният алкохол през лятото? Но особено страда нервната система: вниманието се влошава, отслабва и паметта. Мисловните процеси се нарушават, поведението се променя драстично, личността се деформира.
Появяват се жестокост, избухливост, истерия или депресия, скованост, невъзможност на младия човек да намери „общ език“ с родителите. Не е изненадващо, че подрастващите стават неконтролируеми, те са привлечени от съмнителни „подвизи“: хулиганство, грабежи, безразборни връзки. Всичко това твърде често свързано с насилие към околните!

Системната употреба на алкохол много бързо води до пристрастяване – не само физиологично, но и психическо. Бирата съдържа биогенни амини, които повишават кръвното, може да причинят главоболие и да имат хипнотичен ефект. Особено опасна е силната бира. Много е важно да се разбере: ако тийнейджър пие бира 3-4 пъти в месеца, това е вече злоупотреба, и то твърде сериозна.

Въобще, за тийнейджъра всяка доза е опасна и всяка консумация на алкохол представлява злоупотреба. Категорично е зловредно предлагането на алкохол (включително бира) на деца и юноши от всякаква възраст.
Колкото по-късно човек опита алкохол, толкова по-добре – но надеждна информация за алкохола и последствията от употребата му трябва да бъде съобщавана своевременно в съответствие с възрастта.

Трябва да се знае, че:

Магазин за Акумулатори

– системната, регулярна употреба на бира бързо води към пристрастяване, тя е ориентир към по-силните напитки;
– колкото по-висок е градусът на бирата, толкова са по-агресивни съдържащите се в нея токсични вещества;

– биреният алкохолизъм изисква същото лечение, както този с концентрирани алкохолни напитки и с вино.

Пиещите редовно бира рискуват следното:
– да спечелят „бирено сърце“. Бирата бързо прониква в организма, разширява границите на сърцето. В резултат на това то увисва, става отпуснато, работи по-зле;

– да получат проблеми с потентността. Бирата има инхибиращ ефект върху подкоровите центрове на мозъка, засягайки условните и безусловните рефлекси, което влошава сексуалната потентност;

– да се увреди черния дроб. Токсичните ефекти на алкохола в бирата провокират нарушаване на чернодробната функция, което причинява различни усложнения, сред тях цироза;

– да имат болно дете. Алкохолът, приет по време на бременност, предизвиква аномалии в развитието на плода, може да „програмира“ дете с наследена склонност към алкохолизма.

Въобще, по принцип няма съмсем безопасна и „невинна“ доза алкохол. Пиенето на която и да било алкохолна напитка представлява поведение с голяма доза риск. Само пълното въздържание от алкохол гарантира, че не ще се формира алкохолна зависимост./Zdrave.to

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ