4.1 C
София
четвъртък, декември 7, 2023

Кьовеши: България саботира дело за €70 млн.

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Българската полиция е саботирала дело за 70 млн. евро, водено от европрокуратурата. Това разказа в интервю за „Сега“ европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, която бе на посещение у нас. Без да навлиза в подробности, тя разказа, че на служителите на МВР било указано да претърсят сграда. Те обаче не влезли във всички офиси, а след това месеци наред по делото не се работело.
„Европейската прокуратура нареди на полицията да направи претърсване. И познайте – полицаите не влязоха във всички офиси в тази сграда. Те „пропуснаха“ да влязат в най-важния офис. Защо? Това е добър въпрос. Подадохме оплакване и сега има дисциплинарно производство, но трябва да се изясни,“ заяви тя.

Кьовеши бе у нас на кратко посещение, по време на което се срещна с премиера Николай Денков, вицепремиера Мария Габриел и правосъдния министър Атанас Славов. Тя обаче не се видя с изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов. Европейският главен прокурор обясни, че такава среща не се е състояла заради натоварената програма и фактът, че е била у нас за по-малко от 24 часа.
Българският офис на европрокуратурата все още има кадрови проблеми. Към момента у нас работят седем европрокурори при условие, че квотата е от 15 души. Преди месеци бе изпратен одит след като четирима служители от администрацията напуснаха. Европрокурори пък преминаха на работа в други институции.

Кьовеши подчерта, че наскоро парламентът е приел закон, с който се създава независима структура на европрокуратурата у нас, което е много важно. Разпоредбите дават възможност към структурата да работят и разследващи полицаи. В момента тече подборът им.
Към момента европейската прокуратура у нас не може да се похвали с особени успехи. Самата Кьовеши преди време заяви, че сигналите, изпращани от България са предимно за дребни случаи. Сега тя заяви, че се разследват сериозни случаи, но без да дава повече подробности.

Проверка по рама

Наскоро името на българския европейски прокурор Теодора Георгиева бе забъркано в случай, в който е намесен и някогашният следовател Петьо Петров-Еврото, който е обявен за издирване. Разбра се, че срещу нея е постъпил сигнал за това, че взимала подкупи, подписан от Петров. Георгиева коментира, че става дума за пасквил. Досега прокуратурата у нас не е давала информация докъде е стигнала проверката по този случай.
Материалът Кьовеши: България саботира дело за €70 млн. е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ