БългарияСвят

Кьовеши потърсила сама МВР и митниците. Не вярва на Каскета

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Шефката на Европейската прокуратура изглежда няма доверие на главния прокурор Иван Гешев. Лаура Кьовеши е поискала занапред да получава сигнали директно от Министерството на вътрешните работи и Агенция “Митници”, без връзката с тези институции да минава през Върховната касационна прокуратура.

Новината идва директно от Министерството на правосъдието, пред което е настояла лично Кьовеши. Това се случва на фона на критиките към Иван Гешев като обвинител №1, но и мниението на кандидат-президента на ГЕРБ проф. Анастас Герджиков, че КПКОНПИ и прокуратурата работят чудесно. Междувременно обаче Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред в Европейския парламент (така наречената комисия ЛИБЕ) изпрати нова порция въпроси към Гешев и реши да поднови натиска на Брюксел към държавния обвинител.

Сега и Кьовеши изглежда не иска да общува с него. Защо? Нали според кандидатът Герджиков тези институции работят добре?

„След нотификацията ръководената от г-жа Лаура Кьовеши институция ще може да взаимодейства директно с органите на полицията и митническите органи, без този процес да е опосредстван от Върховната касационна прокуратура. За подобно действие настоя европейският главен прокурор г-жа Кьовеши с цел да се засили сътрудничеството и ефективността на разследванията”, пишат от Министерството на правосъдието.

Според Европейската прокуратура по този начин ще има по-активно подаване на сигнали, за каквито е настоявала Лаура Кьовеши. Освен това МВР и митниците ще функционират и като звена, които могат да препращат материали, дадени от други държавни структури. Към момента единственият начин определено производство да достигне до европейската прокуратура е то да бъде изпратен от държавното обвинение. Според съобщението на правосъдното министерство обаче кръгът от българските институции се разширява.

Коментари

Коментара

Проверка по рама
loading…There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Игра на Богове -Възходът на падението

Related Articles

Back to top button