7.7 C
София
вторник, февруари 27, 2024

Кьовеши рови: Протеже на Искра Фидосова гушна 5 млн. и избяга, ето го Ивайло Павлов – Пилето

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Европрокуратурата подгони скандалния строител Ивайло Павлов-Пилето заради афера с 5 млн. лева. Парите отдавна са усвоени, но работата е до под кривата круша. Запознати обаче твърдят пред „Уикенд“, че въпросното Пиле е господин Никой, който действа като подставено лице на известен депутат. Името му се пази в редакцията, само ще отбележим, че той е политически номад, прескочил е през няколко партии и е от години клиент на прокуратурата и съда.

Мошеникът влиза в политиката като протеже на Искра Фидосова, но много бързо се налага като майстор на купените избори. Според източниците ни това определя неговото дълголетие в парламента. Остава да видим дали хората на Кьовеши ще съберат доказателства, че милионите отиват към господин депутата, а не остават в касата на Пилето. 

Разследването е заради проект за ремонт на улици в Бойчиновци, който започва да се изпълнява още през 2019 г. от консорциум „Пътища Бойчиновци 2019”, в която 99% от акциите държи „Инфракънстракшън” на Ивайло Павлов. Ремонтът започва и по договор трябва да приключи за 36 месеца. Въпреки че правилата не го позволяват, кметът на Бойчиновци няколко пъти удължава крайния срок. Последно асфалтът върху улиците е трябвало да бъде положен до март тази година. Нищо подобно не се случва и до ден днешен. Улиците си остават все така окаяни, а шахтите не са обезопасени и хората от Бойчиновци и три села в общината продължават да газят кал.

Запознати казват, че съветници от опозицията започват да пращат сигнали в МВР заради аферата с откраднатите милиони още през 2021 г. Интересното е, че дознател от Монтана започва да разследва, но малко по-късно, по неясни причини е преместен в друг град. Все пак подадените сигнали дават резултат, понеже Държавната финансова инспекция прави проверка и в доклада ясно е записано, че удължаването на срока на договора е в нарушение на закона за обществените поръчки.

Проверка по рама

Следва предписание общината да си върне парите, но се оказва, че милионите са потънали без следа. Докладът за скандала е пратен при Кьовеши и тази седмица полицията влезе в общината в Бойчиновци, като при обиска са иззети купища документи. Наши източници обясняват, че преди да се стигне дотук, хората на Кьовеши проучват детайлно случая.  Близко до ума е, че европрокуратурата не е поискала помощ от  МВР-то в Монтана, защото е наясно с чадъра, разпънат от депутата – истински собственик на „Инфракънстракшън”.

Докато в Бойчиновци се изнасят документи от кметството, в недалечния Видин също стискат палци Кьовеши да им дойде на гости. Причината е, че разкопаният преди изборите булевард „Панония” няма изгледи скоро да бъде асфалтиран. „Уж нещо се работи, но май е колкото да се отбие номера”. Както в Бойчиновци, и там милионите вече са преведени авансово и то на същата фирма „Инфракънстракшън”.

Булевардът е в ремонт от 1 август, а обществената поръчка е за 7 млн. лева. Фирмата на Пилето, избрана за изпълнител на проекта, е прибрала като аванс половината от тях. По план входната артерия на Видин – „Панония” трябва да е готова в края на октомври. Вече са прибрани 3,5 млн. лв., но положението е безнадеждно. „Дойдоха, разкопаха и изчезнаха” – това е състоянието на булеварда, върху който хората си трошат колите.

В града упорито се носи слухът, че той ще остане с години в това положение, понеже парите за ремонта му са изчезнали. Иначе по договор булевардът трябва да има нов асфалт, нови бордюри и тротоари, а велоалеите да стигнат чак до Калафат. Хора от Видин казват, че ако се разровят обществените поръчки на „Инфракънстракшън”, ще има богат материал за прокуратурата.

Фирмата на депутатската пионка Пилето е регистрирана в София през 2013 г. и веднага започва да печели обществени поръчки. Едноличен собственик е въпросният Ивайло Павлов, който според личната си карта живее в краен софийски квартал, където по-голямата част от обитателите са от ромски произход. На адреса му има порутена барака, която той отдавна е продал.

След като тръгва от нулата и ударно започва да печели обществени поръчки за над 7 млн. лева из цяла Северозападна България, Павлов купува къща в село Пролеша край Божурище. Тя обаче вече е запорирана по искане на данъчните и голяма банка.

Магазин за Акумулатори

„Инфракънстракшън”, дори да бъде осъдена за аферата в Бойчиновци, потъналите милиони за нов асфалт няма как да се върнат. Фирмата, която е спечелила толкова много обществени поръчки из Северозапада, има около 7,5 млн. лв. дългове към различни институции. Над 2,3 млн. лв. са борчовете към банки.

Материалът Кьовеши рови: Протеже на Искра Фидосова гушна 5 млн. и избяга, ето го Ивайло Павлов – Пилето е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ