Последни

Крадците не спят: Протестиращ пътищар гушнал 125 млн. лева през фирма на жена си – вижте наглостта на Стефан Чайков

 

Протестиращият срещу служебния кабинет тарикат на ГЕРБ Стефан Чайков, председател на УС на Браншова камара „Пътища“, стои зад 125 милиона лева трашове, които е спечелила фирма на съпругата му Антоанета Чайкова, предаде репортер на Promiana.eu.

Фамилията Чайкови „изненадващо” накацали по 41 договора за ремонт на язовири, но сега маститият браншовик се дере срещу властта за пари. За никого не е тайна, че измисленият протест на пътищарите се подхранва с евро по 500 от чекмеджето на Борисов.

 

Проверка по рама

Мръсотията лъсна по-рано днес на пресконференцията на МВР по повод изнасянето на 60 млн. лева от „Асет банк” на Младен Михалев – Маджо за строежа на лот 5 на магистрала „Хемус”, за което първо Promiana.eu писа.

На срещата с журналисти се повдигна въпросът за шефа на браншовата камара „Пътища” Стефан Чайков, който вчера излезе с остра реакция срещу действията на органите на реда в строителните фирми от Благоевградско, свързани с грабителската схема на ГЕРБ.

 

Още през лятото се оказа, че фирмата на съпругата му Антоанета Чайкова – „Абак ДС“, е взела милиони без конкурс от държавното дружество „Монтажи“ за ремонт на язовири.

Става дума за 41 договора на стойност 125 млн. лв. Тези пари са получени без конкурс и не е ясно каква работа точно е свършена срещу тях, а държавата няма и много опции да си ги получи обратно, тъй като няма реални обезпечения, а застраховки.

 

Магазин за Акумулатори

Това реално е същата схема, по която „Автомагистрали“ е раздавала пари на строителите фирми за „Хемус“.

„Това са хората, които организират протестите в София. Те не искат парите на българския данъкоплатец да се харчат по закон“, казаха от МВР по време на пресконференцията и поискаха от Чайков да обясни за какво точно протестира.

 

МВР потвърди информацията на Promiana.eu, че 60 милиона лева, отпуснати авансово за строежа на магистрала „Хемус”, са изтеглени в сакове и чували по престъпна схема по времето на ГЕРБ от „бизнесмени“ до Бойко Борисов, които вече са установени.

Както първи съобщихме, на базата на инхаус договори – без обществена поръчка – няколко близки до ГЕРБ фирми са откраднали 60 млн. от отпуснатите 84 000 000 само за лот 5.

 

Проверката на службите върви от няколко месеца, като кулминацията бе на 3 ноември, когато при спецакция бяха проверени 17 адреса в София, Видин, Благоевград и Монтана, а в ареста попаднаха 14 човека. Иззети са документи, лаптопи и парични суми в огромни размери.

 

Ето и пътят на целия паричен поток, отпуснат от МРРБ за ротовете от 4 до 9 на „Хемус” и как са били разхвърляни милионите авансово между фирмите около Бойко Борисов

Европейски пътища АД – 95 890 000 авансово

За 7-8-9 лот , където нищо не е направено и до момента, са отпуснати авансово 1 милиарди и 150 милиона без ДДС

Лот 7 – 200 306 000 лева – Громахолд 130 милиона авансово

Лот 8 – 131 656 000 – авансово за „Битумина” 82 808 000 лева

„Хидросторой” АД прибира 48 806 000

Лот 9 – 42 482 000

„Пътинженеринг” АД – 15 897 000 авансово

„Пътиженерстрой” – 26 327 000

Всички действия на ГДБОП са докладвани на дежурен прокурор от Софийската градска прокуратура. Трябва прокуратурата да ни възложи конкретни действия за събиране на доказателства за бъдещия наказателен процес, призова шефът на ГДБОП Калин Стоянов.

Пътят на парите, отпуснати конкретно за лот 5, разкри главсекът на МВР Тодор Тодоров с уговорката, че крадливата схема е аналогична и при останалите лотове:

При извършената проверка на лот 5 е установено, че фирмата-строител само леко е пристъргвала земната повърхност за бъдещата магистрала, при това само на първите няколко километра.

Търговското дружество Х, което е ясно, е избрано инхаус, без обществена поръчка с договор от юни 2020.

 

Преведени са му авансово 84 108 000 лева, до момента няма никаква свършена работа, защото участъкът няма издадено разрешително за строеж.

Сумите се привеждат към банковите сметки на фирма-буфер, която също и ясна.

Тази буфиерна фирма има за цел да прекъсне връзката между фирмата-строител с договор към държавната „Автомагистрали”, която е една от най-сериозните касички на ГЕРБ.

После буферната фирма превежда парите към кухи фирми, регистрирани на социално слаби, повечето криминално проявени типове.

Тези кухи фирми са регистрирани само един ден преди това с капитал от 2 лева, нямат персонал и техника за никакви ремонтни дейности.

Собствениците на тези фирми даже не знаят, че имат фирма, която са получили след подпис срещу няколко стотин лева

Тези фиктивни собственици са подписали пълномощно в полза на трети лица, отново с досиета, които също са установени.

Така се превеждат 60 милиона на кухите фирми за „строителни работи”, без да имат никакъв ресурс за каквато и да било дейност.

Още в деня на постъпването на парите те са изтеглени на траншове по около милион без предварителна заявка в чували и сакове.

Главният секретар на МВР не спомена, че това е станало през банката на Младен Михалев – Маджо, основател на СИК и съдружник в миналото на Бойко Борисов.

Добрата новина е, че са установени и хората, които са взели парите в сакове и са ги отнесли нанякъде.

ези кухи фирми нямат друга дейност освен строителство на магистрали – нямат разходи, приходи, само приходите по фактури за преведените суми за фиктивния строеж.

Общо са преведени 70 милиона, плюс щета за бюджета от 20 милиона ДДС. Преди преводът на сумите са назначавани служители, за да имат някаква история фирмите-пулочателки.

Тези служители обаче са освободени по-късно и отиват в друга фирма-фантом, а някои от работниците са били в чужбина, докато ги назначавали на работа.

При разпити те признават, че никога не са работили в тези кухи фирми. На 3 ноември станало ясно, че участниците в тези измамни схеми са готови да унищожават документи, затова ГДБОП, НАП и ГДНП започнали акцията в условията на неотложност.

 

Игра на Богове -Възходът на падението

Related Articles

Back to top button