-1.2 C
София
понеделник, декември 4, 2023

Краде ли кметът Николай Димитров от уличното осветление в Несебър? (ДОКУМЕНТИ)

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

В община Несебър през  последните 3 години започна ударно изграждане на ново улично осветление. Но дали това е поредната корупционна схема, с която кметът Николай Димитров пълни чекмеджета и банкови сметки?
В града отдавна се говори, че всяка фирма, изпълняваща обществени поръчки от времето на първият мандат на Димитров още от 2007 година, се отчита лично с комисионни в порядъка на 20% – 30% от стойността на обществената поръчка, която е спечелена.

Основен изпълнител от 2008 година на проекти по изграждането и поддържането на уличното осветление е фирма „Електрикал Груп“ ООД, регистрирана в град Стара Загора, но установила се в град Несебър още през 2007 година, веднага след като Димитров става кмет за сефте, пише nesebarinfo.eu.
Само в Новините Днес: Кметът на Несебър Николай Димитров създаде фабрика за фалшиви новини, наля 100 000 лв. за плювки по конкурентите

Според източниците всички цени на фирма „Електрикал груп“ ООД са силно завишени, а обществените поръчки, спечелени на територията на община Несебър, са за милиони левове. Завишаването е  с цел личното обогатяване на Николай Димитров и още няколко човека, които и в момента са кандидати за местната власт.

Какво свързва Николай Димитров и „Електрикал груп“ ООД и защо тази фирма е незаменима в изпълняването на обществени поръчки свързани с поддръжката и изграждането на улично осветление вече 16 години откакто той е на власт?
Този въпрос не се задава публично за първи път, но за първи път ще ви покажем количествено-стойностни сметки на това колко струва изграждането на улично осветление в община Несебър и колко  се заплаща за същото такова в Карнобат, също част от област Бургас.

Проверка по рама

Уточнението го правим с цел да осветлим последните безсмислени обяснения от страна на Николай Димитров на срещи с избиратели, които залъгвал, че в община Несебър постоянно се избирали едни и същи изпълнители, защото фирмите, които работят по обществени поръчки във всеки един сектор, били не повече от шест – седем на територията на област Бургас.
Но нека се върнем към обществените поръчки за изграждане на улично осветление:

Община Карнобат:

Стойност на договора – 174 572.02 за изграждането на улично осветление с доставка на всичките материали и труд, на първата улица с общ брой нови стълбове 80 с височина H- 8 метра и демонтаж на 23 броя стълбове с височина Н-7 метра съществуващи – средната цена на стълб с 1784.11 лв. без ДДС. Може да разгледате внимателно и цените в КСС сметките.
За втората улица е предвидено изграждането на улично осветление с 8 броя стълбове средната цена на стълб е точно 2807.51 лв. без ДДС, но трябва да отбележим, че тук освен стълбове и LED лампи са заложени и за всеки стълб да има фотоволтаичен панел.

И тук може да разгледате внимателно количествено-стойностните сметки:

Магазин за Акумулатори

Предвид гореизложените факти сме длъжни да отбележим, че цените на ел. материалите през 2021 и 2022 година бяха с около 10% по-високи от цените в момента заради ковид пандемията и забавянето на доставките на множество материали покрай локдауните, които бяха задължителни в целият свят.
Нека сега видим и какво се случва в община Несебър, която от 16 години се управлява еднолично от Николай Димитров. Тук, според източниците ни, за изграждането на улично осветление цените варират от 4000лв до 8000 лв. без ДДС средно на стълб, но не включват улично осветление с фотоволтаични панели.

За сметка на това има LED лампите, които се поставят за поне 350 лв. без ДДС, дори стигат цени като 785 лв. без ДДС за LED лампа от 100W, какъвто е случаят с изграждането на ново улично осветление в град Свети Влас.

Община Несебър – град Свети Влас
Обществена поръчка и договор

КСС по договор

Видно от количествено стойностните сметки (КСС) в град Свети Влас община Несебър ще изплати на изпълнителя невероятните за улично осветление 8313.87 лв. без ДДС средно за стълб! Такава цена буди доста подозрения, какво се случва?

Кое налага тази висока цена може и сами да се досетите, след като разгледате всички документи и видите на какви цени се изгражда улично осветление дори с фотоволтаични панели в град Карнобат и на какви цени се изгражда в град Свети Влас.

Показахме всички тези количествени сметки и на експерти, изграждащи улично осветление в редица общини в България, които отбелязаха, че в община Карнобат новото улично осветление се прави без да се заплаща аванс по договора, докато в община Несебър този аванс е 30% от стойността.

Защо в община Несебър постоянно на едни и същи фирми се заплаща за всеки договор по обществена поръчка 30% аванс, вече може би се досещате и за кого е предназначен този аванс?

Силно се надяваме след всички наши разкрития най-накрая да се намесят и компетентните държавни органи и институции. Защото докато в община Карнобат изграждат улично осветление на стойност 1784.11 лв. без ДДС средно на стълб, в община Несебър определено някой е измислил поредната корупционна схема за лично обогатяване с тези 8313.87 лв. без ДДС на стълб – т.е., поне 5 пъти по-скъпо!

Материалът Краде ли кметът Николай Димитров от уличното осветление в Несебър? (ДОКУМЕНТИ) е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ