1.1 C
София
петък, декември 8, 2023

Кои витамини могат да помогнат при възпаление?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Изследванията през годините установяват, че някои витамини оказват противовъзпалителен ефект. Могат да се набавят под формата на добавки и чрез консумация на храни, които естествено ги съдържат.
• Витамин А
Проучванията са установили, че витамин А може да предпази имунната система от свръхактивност и причиняване на възпаление. Бета-каротинът е провитамин, който се превръща във витамин А в тялото. Благодарение на антиоксидантните си свойства предпазва организма от свободните радикали.

Хранителни източници
Храните, богати на витамин А, включват моркови, глухарче, зеле, спанак и голямо разнообразие от листни зеленчуци.
• Витамини от група В

Хората с ниски нива на витамин В6 често имат високи нива на С-реактивен протеин – друго съединение, отговорно за възпалението, особено при автоимунни заболявания, като ревматоиден артрит.
Едно проучване установи, че дори ниски дози фолиева киселина – витамин В9, приемана ежедневно и за кратки периоди, може да намали възпалението.
Хранителни източници
За да намалите възпалението и да увеличите витамин В6, опитайте се да консумирате храни с високо съдържание на витамини от група В, включително зеле, чушки, гъби, пъпеш, риба тон и птиче месо. Хранителните източници на фолиева киселина включват грах, тъмни листни зеленчуци, аспержи и черен дроб.

Проверка по рама

• Витамин С
Витамин С е известен с това, че поддържа имунната система здрава и добре функционираща. Освен това изследванията показват, че витамин С може да ни избави от свободните радикали, отговорни за развитието на възпаление.
Витамин С, подобно на витамините от група В, може също да помогне и за понижаване на С-реактивния протеин. Добавките са полезни, но винаги е най-добре да се опитате да получите витамин С от вашата диета.

Хранителни източници
За да получите повече витамин С от вашата диета, яжте различни плодове и зеленчуци, които също са заредени с антиоксиданти и могат да подобрят здравето, като потенциално намалят риска от сърдечни заболявания и рак.

• Витамин D
Според един доклад от Food & Nutrition Research до 41,6% от хората имат дефицит на витамин D. Проучванията отдавна са установили връзка между ниските му нива и различни възпалителни заболявания. Освен това учените са категорични, че нормализирането на нивата на витамин D може да помогне за намаляване на възпалението в тялото.
Друг доклад, публикуван в The Journal of Immunology, посочва, че специфични молекулярни и сигнални събития са отговорни за способността на витамин D да инхибира възпалението.
Витамин D се произвежда естествено от тялото след излагане на слънце, но не всеки може да получи нужните му количества по този начин. Ако изследванията ви показват, че нивата ви на витамин D са ниски, трябва да се консултира със специалист за преодоляване на дефицита.

Хранителни източници
Най-добрите хранителни източници на витамин D са риба, яйчени жълтъци и храни, обогатени с витамин D, включително мляко.

Магазин за Акумулатори

• Витамин Е
Витамин Е е друг антиоксидантен витамин, което означава, че може да намали възпалението. Резултатите от метаанализ, публикувани в European Journal of Clinical Nutrition, потвърждават, че витамин Е има противовъзпалителни свойства и добавките могат да бъдат полезни за хора, живеещи с възпалителни състояния.

Хранителни източници
Витамин Е се съдържа естествено в ядки и семена, включително, бадеми и слънчогледови семки. Много плодове и зеленчуци също са богати на витамин Е, като авокадо и спанак.

• Витамин К
Един доклад в списание Metabolism установява, че витамин К може да намали възпалителните маркери, да помогне при съсирването на кръвта и да защити здравето на костите, а повечето от хората не получават достатъчно от него чрез диетата си.
Възрастните мъже трябва да се стремят да приемат 120 микрограма (mcg) дневно витамин К, докато жените – приблизително 90 mcg. Препоръчителните дневни количества са по-ниски за деца.

Хранителни източници
Има два вида витамин К: витамин К1 и витамин К2. Витамин K1 се съдържа в листните зеленчуци, включително къдраво зеле, спанак, броколи и зеле, докато K2 се намира в пиле, черен дроб и яйца.

Милена ВАСИЛЕВА

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ