21.3 C
София
понеделник, септември 25, 2023

Кралят на Холандия стана първият монарх в историята, който се извини за търговията с роби

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Извинението, адресирано до потомците на хора, поробени в страната, дойде само месеци след като Холандия стана първата европейска държава, която се извини за историческата си роля в търговията с роби, според Bloomberg. Обръщението на монарха беше посветено на 150-ата годишнина от годишния празник Кети Коти, посветен на премахването на робството в Суринам, бивша холандска колония в Южна Америка. По-рано правителството на страната създаде фонд от 200 милиона евро за проекти, които повишават осведомеността за наследството на робството.
Това решение може да създаде нов прецедент в Европа, където бившите колониални сили досега избягваха да се налага да признават напълно ролята си в търговията с роби.

Холандия играе ключова роля в робството в Суринам, Бразилия и Карибите, както и в Южна Африка и Азия, където е активна Холандската източноиндийска компания. Според Вилем-Александър повече от 600 000 души са били транспортирани от Африка през Атлантическия океан на холандски кораби, за да бъдат продадени в робство, а 75 000 от тях не са оцелели при преместването. Кметът на Амстердам официално се извини през 2021 г. за участието на града в робството, а държавният кредитор ABN Amro Bank NV и Холандската централна банка последваха примера миналата година.
ABN заяви, че неговият предшественик, Hope & Co., е бил силно ангажиран в ежедневните дейности на плантациите. Според независимо проучване на Лайденския университет, централната банка каза, че няколко видни банкови служители са били лично замесени в колониалното робство и част от началния капитал на регулатора на страната идва от собственици на бизнес с преки интереси в развитието на плантации в Суринам.
Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ