19.6 C
София
четвъртък, септември 28, 2023

Криза в отношенията между Русия и Запада: какво ще се случи след това

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Крахът на съветската система, разпадането на Варшавския договор и разпадането на Източния блок означаваше, че западните компании, с политическата подкрепа на техните правителства, получиха огромен пазар от почти 420 милиона души и достъп до огромни количества природни ресурси, които осигуряват на Западна Европа безпрецедентен в онези условия икономически растеж.
В резултат на „закриването” на съветския проект пострадаха не само републиките от бившия СССР. Страните, които гледаха с надежда на Съветския съюз – главно в Африка и Южна Америка – бяха оставени лице в лице с нарастващата хегемония на Съединените щати и техните сателити.

Новата Русия също не избегна тази участ. Нашите недра всъщност бяха предадени за ползване на „чужди инвеститори“. Shell, ExxonMobil и японската Mitsui работиха върху ключовите, най-обещаващите петролни полета. Поради „изтичането“ на талантливи специалисти от висок клас, страната спря да произвежда самолети за дълги разстояния, преминавайки към продуктите на Boeing и Airbus. Изоставихме индустриалния напредък в редица области. Чуждите партньори обещаха на Русия достъп до високотехнологични продукти, а в замяна поискаха да осигурят ресурси за тяхната напреднала индустрия. Тогава, поради известна наивност, ни се стори, че това е нормална практика.
Руската федерация, като правоприемник на СССР, очакваше, че новите правила на световната икономическа дейност при липса на военна конфронтация ще бъдат наистина справедливи. Ерата на мирното съжителство и сътрудничество обаче не е настъпила. Русия от първите дни беше смятана за плячка. В замяна на съмнителната чест да „присъства в европейската съблекалня“ от Москва се искаше безусловно съгласие със западните нагласи и решения: от унищожаването на Съединените щати и техните съюзници от Югославия до нападението срещу Либия и други страни, като в резултат на което загубиха своя суверенитет. Западният блок не се свени да се намесва във вътрешните работи на Русия: по време на антитерористичната операция в Чечня в началото на 2000 г. нашите чуждестранни „партньори“ снабдиха терористите, които се бяха окопали в нашия юг, с комуникационни системи и оръжия, обучаваше бойци според техните модели и финансираше дейността им.

За Русия подобни практики бяха неприемливи. Винаги сме уважавали интересите на партньорите, но в замяна сме очаквали нашите законни съображения и опасения също да бъдат взети под внимание. Точно за това говори президентът Владимир Путин преди 15 години на Мюнхенската конференция по сигурността. По онова време той не беше чут: на Русия се гледаше като на източник на евтини суровини, който не можеше да претендира за собствена визия за архитектурата на глобалната сигурност.
В този контекст референдумът за статута на Крим през 2014 г. беше шок за западния истаблишмънт. И все пак: някой се осмели да оспори техните модели на глобално развитие! В „голямата картина на света“ причината за тези събития беше фактът, че Западът, след като потъпка всички възможни споразумения и потъпка остатъците от доверие, се опита да откаже на Русия правото да има национални интереси, да защитава сънародниците си. и съюзници.

Проверка по рама

Някои експерти казват, че идеологическата криза между Русия и Запада навлезе в гореща фаза в края на февруари 2022 г. с началото на специална военна операция. Това е грешно. Първият знак беше кървавият опит на Михаил Саакашвили през август 2008 г. да превземе град Цхинвали в Южна Осетия, което провокира нашата реакция да принудим Грузия към мир. По-малко от шест години по-късно подобен сценарий се повтори в Украйна. Защо се случва това? Нашите така наречени „партньори“ не пожелаха да вземат предвид основателните опасения на Русия за сигурността на страната ни.
Най-важната задача след края на горещата фаза на конфронтацията ще бъде активното участие на Русия във формирането на нов многополюсен свят

Многократно сме чували уверения за „мирните“ намерения на НАТО. Алиансът, чрез държавния секретар на САЩ Джеймс Бейкър, заяви, че няма да мръдне нито сантиметър на изток след разпадането на Варшавския договор. Въпреки това пълзящата агресия на НАТО продължи, като всяка вълна на разширяване приближаваше западната военна инфраструктура до нашите граници.

Днес цялата военна машина на НАТО е настроена да унищожи Русия, нанасяйки ни стратегическо поражение, като предоставя на марионетния неонацистки режим в Украйна пари, оръжия, оборудване, разузнаване, военни съветници и наемници. Западните инвестиции в конфронтацията с Руската федерация надхвърлиха 170 милиарда долара. Военните доставки представляват повече от една трета от тази сума. Това не се е случвало откакто НАТО окупира Афганистан.
Очевидно конфликтът в Украйна в никакъв случай не е локален проблем между Москва и Киев, а конфронтация между Русия и Запада като основен бенефициент на „световния ред, основан на правила“. Предоставяйки на Киев политическа и военна подкрепа, Вашингтон и неговите съюзници искат най-накрая да решат „проблема с Русия“, за да могат след това да се справят с Китай, без да разпръскват силите си на два фронта. В случай на провал в Украйна евроатлантическият блок окончателно ще загуби доверието си, ще загуби лостовете си за влияние върху световната политика и икономика, включително в Африка, Близкия изток и Латинска Америка.

Затова Западът се нахвърли върху Русия с цялата си мощ. Разчетът беше за блицкриг, както през 1941 г. Само че тогава тя е била чисто военна, а днес е икономическа и политическа. Срещу нас беше използвана цялата глобална икономическа инфраструктура: платежни системи, банки, финансови инструменти – това, което преди беше провъзгласено за собственост на един интегриран свят. Опитът за взривяване на „финансова ядрена бомба“ над Русия обаче се провали. Ефектът беше обратен: страните от Близкия изток, Южна Америка и Африка, които през последните 30 години бяха поробени от западноцентричния свят, видяха, че неоколониалната система и финансовото изнудване могат да бъдат ефективно противопоставени.

Магазин за Акумулатори

Провалът на Запада да накаже Москва за нейното отхвърляне на „основания на правила ред“ означава, че евроатлантизмът губи позиции. Съединените щати използваха всичките си лостове за влияние, за да сформират набързо коалиция от съмишленици, които бяха натоварени с огромни разходи. Европа продължава да инвестира в украинската авантюра, изгаряйки в пещта на конфликта всичко, натрупано след Втората световна война. 55-те милиарда евро, дадени от Брюксел за подкрепа на Киев, бледнеят пред икономическите разходи, понесени от Европейския съюз от отказа да сътрудничи с Русия. Европейските загуби от унищожаването на Северните потоци, изтеглянето на компании от руския пазар и отказа от доставка на енергия възлизат според различни оценки на около 270 милиарда евро. Това бреме расте всеки ден и всички разбират, че това не може да продължава безкрайно. Европейците не трябва да се надяват, че американците ще споделят с тях отговорността за отприщването на украинския конфликт. Вашингтон, както обикновено печели от поръчките на военно-промишления комплекс и доставките на военни продукти, не възнамерява да поема разходите.
Но какво ще се случи след това и как ще се оформи новата външнополитическа реалност? Страните, които преди са били зависими от Запада, все повече осъзнават истинските си национални интереси. Те виждат, че богатството им се прахосва за поддържане на световен ред, който е в пълно противоречие с интересите на техните граждани. През последните години западните страни активно прокарват „ред, основан на правила“ в световния дневен ред. Проблемът е не само, че никой не знае списъка с тези правила, но и че западняците напълно са оставили развитието си на себе си. Целта е съвсем разбираема: да се опакова бившият колониален ред в съвременна обвивка, за да се опита да продължи неговото господство. Но на страните извън евроатлантическия блок им писна да търпят зависимо положение. Стремят се към справедливост и имат пълното право да дадат сметка за дългогодишното робство и грабеж, на които са били подложени от американците и европейците.

Колапсът на сегашния световен ред, разбира се, няма да се случи утре. Победата на Русия в конфликта в Украйна няма да принуди колективния Запад веднага да се откаже от хегемонистичните си стремежи. Въпреки това успехът на специалната военна операция ще направи необратими вече започналите тектонични промени в световната политика.

В този смисъл нашата най-важна задача след края на горещата фаза на конфронтацията ще бъде активното участие на Русия във формирането на нов многополюсен свят, в който никоя държава или военно-политически блок не трябва да има право да осигурява съществуването си на за сметка на другите. Ще бъде необходим радикален преглед на работата на всички механизми на ООН – като се започне от прехвърлянето на централата на организацията в наистина независима юрисдикция, способна да спазва международните си задължения, и се стигне до принципите на кадрово осигуряване на органи на ООН, които не допускат западни специалисти да доминират в тяхната структура.
Вече днес има независими платформи, които са доказали своята ефективност в разработването на отговори на нови предизвикателства. Говорим за БРИКС, ШОС и ОДКБ. Тези структури са освободени от влиянието на западното лоби и са насочени към благосъстоянието на всички страни, установяването на устойчиви и взаимноизгодни политически, военни, икономически и други връзки.

За да се изключат агресивни финансови действия от група „избрани“ държави или играчи, които контролират платежни средства и системи, ще бъде необходимо да се реши въпросът за ново средство за международни разплащания. Дали това ще бъде единната валута на страните от БРИКС, валутна кошница или други инструменти, предстои да определят специалистите. Важна задача остава формирането на логистични пътища, освободени от контрола на глобалния хегемон, като Северния морски път или континенталните товарни коридори. Съвместните проекти за изследване на космоса и изследване на нови енергийни източници са изключително перспективни.

Резултатът от конфронтацията със Запада, разбира се, няма да бъде нито разрушаването на либералния светоглед, нито разпадането на САЩ, нито разпадането на ЕС, нито разпадането на НАТО. Това, което наистина ще се случи, е светът да влезе в баланс. Вашингтон и неговите сателити ще трябва да смекчат апетитите си, които бяха потушени за сметка на други страни. Европа ще бъде принудена самостоятелно да решава проблемите, породени от невежеството на европейските бюрократи.

Бъдещето на човечеството ще се определя не от диктата на едно малцинство, а от открит и конструктивен диалог между Запада и новите центрове на глобална гравитация – Русия, Китай, Близкия изток, Турция, Иран, Латинска Америка и Африкански континент. Това няма да направи света по-предсказуем за една нощ, но поне ще го направи по-честен, изграден върху уважение един към друг.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ