3.9 C
София
сряда, декември 6, 2023

КУРИОЗ: БНТ е извън закона!

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Всички шефове на БНТ вече са с изтекъл мандат, но продължават да ръководят обществената медия, което е прецедент в историята на първата българска телевизия. Наред с този на генералния директор Емил Кошлуков, оказва се, че в края на септември тази година е изтекъл и 3-годишният мандат на настоящия управителен съвет на медията.
В момента в управата на телевизията са дългогодишният спортен журналист Василена Матакиева, телевизионният сценарист и редактор Антон Андонов, юристът и бивш член на Комисията за регулиране на съобщенията Десислава Преображенска и адвокатът Христо Томов. Парадоксът е, че Законът за радио и телевизия има противоречиви норми, които поставят СЕМ в своеобразен законов пъзел за изход от ситуацията.

Един закон, много възможности
3-годишният мандат на членовете на УС на БНТ е изтекъл на 28 септември. Точно преди 3 години, на тази дата, те бяха утвърдени за ръководители от тогавашния СЕМ. За първи път обаче се случва мандатът на управата да изтече, когато преди това мандатът на генералния директор, в случая Емил Кошлуков, е изтекъл още преди близо година и половина.

Логично горещият въпрос е има ли легалното право Кошлуков да излъчи нова управа и има ли законово право настоящият УС да продължи да получава държавна заплата, като запази постовете си в управата на обществената медия. Законът за радио и телевизия (ЗРТ) казва, че заплатата на УС на медията е „в размер на три четвърти от месечното възнаграждение на членовете на Съвета за електронни медии“. А заплатата на член на СЕМ е равна на депутатската заплата.
И докато има яснота за възнаграждението на УС, ЗРТ предлага много възможности за решаване на парадоксалната ситуацията с изтеклите мандати и на генералния директор, и на УС. От една страна в него има изричен текст (чл. 60, ал. 4), който казва, че, ако мандатът на генералния директор вече е изтекъл, но избор на УС не е осъществен, то членовете на УС продължават да изпълняват своите правомощия до утвърждаване на новите управителни съвети от СЕМ.

Проверка по рама

В същото време същият закон не забранява на Кошлуков да излъчи нов УС на телевизията независимо че е с изтекъл мандат. В чл. 68, ал 1, т. 3 се казва, че генералният директор „предлага на Съвета за електронни медии за утвърждаване членовете на управителния съвет и прави предложение до Съвета за електронни медии за предсрочното прекратяване на мандата им“. Нормата не третира ситуация, в която мандатът може да е изтекъл.
Наред с всичко това самият ЗРТ в момента третира Кошлуков като легален генерален директор, независимо че мандатът му е изтекъл преди повече от година. Чл. 66, алинея 4 казва, че „в случай че при изтичане на мандата на генералния директор на БНР, съответно на БНТ изборът по ал. 1 (на нов генерален директор – б.а. ) не е осъществен, те продължават да изпълняват своите правомощия до встъпване в длъжност на новите генерални директори“.

Това, което е сигурно, е че от настоящия УС на медията единствено Василена Матакиева и Антон Андонов не могат да бъдат предложени за нов мандат, защото  вече имат два последователни мандата на този пост, какъвто е максимумът, разписан в ЗРТ.

Кошлуков: „Въпросът е решен в Закона за радио и телевизия“
Mediapool потърси за коментар по спорната ситуация генералният директор на БНТ Емил Кошлуков.

„Благодаря, не давам интервюта“, отговори той след като изслуша въпроса. По-късно Кошлуков сам се обади и добави – „този въпрос е решен в Закона за радиото и телевизията, не знам дали сте видели“, а след това прекъсна връзката.

Магазин за Акумулатори

Членът на СЕМ Пролет Велкова коментира, че законът ясно позволява настоящият УС да продължи да упражнява задълженията си до избор на нов.
Такова било и мнението на юристи, до които тя се е допитала. Велкова предположи, че най-вероятно такова тълкуване прави и генералният директор на БНТ и затова до 28 септември тази година, когато е изтекъл мандатът на настоящата управа, той не е предложил за одобрение нов УС.

Тя обаче се съгласи, че други текстове в ЗРТ позволяват на Кошлуков да излъчи нов УС и изрази личното си мнение, че това не е работещо за телевизията, защото всеки нов генерален директор трябва да има правото да излъчи екипа си.

Материалът КУРИОЗ: БНТ е извън закона! е публикуван за пръв път на Новините Днес.
Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ