33.4 C
София
понеделник, юли 15, 2024

Шведски учени развенчаха един от най-известните митове за отключването на алергии

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Шведски учени доказаха, че честият контакт с патогени в детските години не намалява възможността от развитие на различни форми на алергии, съобщи eлектронното издание „Медикал експрес“. 

Специалисти от Каролинския институт правят заключенията си на базата на опити с мишки. 

„Резултатите от нашите експерименти показват, че фразата „недобрата хигиена предпазва от развитие на алергии, а прекалената чистота ги провокира“ почти никога не е вярна. Може би има някои много специфични случаи, в които тя е близка до истината, но не е вярна при мнозинство„, обясни доцент Джонатан Кокe от Каролинския институт, цитиран в разпространено прессъобщение.

Той е съавтор на изследването.

Коке и колегите му отбелязват, че много учени изказват предположения, че една от основните причини за увеличаването на случаите на астмата и на другите видове алергии в световен мащаб, е, че в детските си години повечето хора живеят в прекалено „чиста“ среда, което пречи на имунната система да се научи да различава опасните микроби от безвредните прах, полени и други дразнители.

Шведските специалисти решават да проверят това. За целта отглеждат няколко десетки мишки в естествена микрофлора, която е много сходна с микробите в храносмилателната система, както и такива в изолирана лабораторна среда. Те изучават имунитета им и проследяват колко често развиват алергии в първите сто дни от живота си.

Проверка по рама

Учените казват, че не са успели да открият сериозни разлики в производството на антитела и активността на Т-клетките при двата вида гризачи, както и в реакциите към дразнителите. 

Контактите с прах, гъбички и други видове алергени също толкова често предизвикват пристъпи на астма и алергия при мишки с естествена микрофлора, колкото и при гризачи, живеещи в чиста лабораторна среда.

Статистиката на Световната здравна организация (СЗО) и Световната организация по алергии сочи, че между 10 и 30% от населението по света страда от различни форми на алергии. Малко повече от половината от тях има сезонни форми на заболяването, причинени от растителен прашец или други естествени дразнители, а останалите страдат от астма и други хронични синдроми. /  и във Фейсбук

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ