14.7 C
София
неделя, април 14, 2024

Курс вдясно! ДБ се цепи от „лявата ПП“

ПРОЧЕТИ СЪЩО


Следващите месеци се очертават ключови за коалицията „Демократична България“, един от партньорите в управленската конструкция в България. Формацията, която включва партиите „Да, България“, „Демократи за силна България“ (ДСБ) и „Зелено движение“, ще направи опит да засили вътрешните си връзки и да се позиционира по-ясно в десния фланг на политическия спектър.

Така разчита да се разграничи от либералните позиции на партньорите ѝ от „Продължаваме промяната“, с които дели обща парламентарна група. В същото време ще търси нови идеи и теми, които да я позиционират пред избирателите за следващи парламентарни избори (редовните са през 2027 г.), но и стратегически за години напред.

Това показват разговори на „Дневник“ с представители на партиите в коалицията, които не искаха да бъдат назовани. Според тях постигане на подобно обновяване няма да е лесна задача, особено предвид разнородния характер на формацията и обичайните затруднения при взимането на общи решения в нея. То обаче може да се окаже жизненоважно предвид неизвестността за електоралната тежест, с която тя ще излезе от съвместното управление с ГЕРБ и ДПС.

По информация от коалицията инициативата за промените идва от „Да, България“ на Христо Иванов. Една от най-важните изтъквани цели е „Демократична България“ да излезе от сянката на „Продължаваме промяната“, без това да означава край на партньорството с партията на Кирил Петков и Асен Василев, коментираха политици от формацията пред „Дневник“.

Те подчертават, че трябва да се промени значително и подходът на взимане решения в коалицията и затова „Да, България“ поела инициативата и ще се опита да прокара идеята за създаването на колективен орган, който да има финалната дума по редица въпроси, включително и кадровата политика на обединението. Очакванията са в този орган да влязат нови политически лица, измежду които в по-далечно бъдеще да се очертаят и новите лидери на коалицията.

Проверка по рама

ДСБ и „Зелено движение“ са скептични по част от идеите на „Да, България“, макар да са склонни да ги обмислят, показа проверка на „Дневник“ в двете партии. Засега най-постижимо се очертава обсъждането на нови идеи, като за целта ще се разчита най-вече на новосъздадения клуб „Ускорение“.

Курс вдясно

В края на миналата година Националният съвет на „Да, България“ официално възложи на оперативното ръководство на партията да проведе разговори с партньорите от „Демократична България“ за надграждане на обединението като „водещ субект в център – дясното политическо пространство“. Евентуален успех на подобни разговори представлява заявка за сериозна промяна в облика на коалицията, която засега покрива широк политически спектър:

•        „Зелено движение“ идеологически е по-скоро вляво

•        „Да, България!“, която при създаването й се определи като либерална, е в центъра

•        ДСБ от началото й преди 20 години се заявява като пазител на консервативните (десни) ценности.

Магазин за Акумулатори

В предходните парламенти „Демократична България“ демонстрираше подкрепа за по-консервативни финансови политики. След обединяването в една парламентарна група с „Продължаваме промяната“ малката коалиция все по-често се оказа в ситуацията да се съобразява с леви идеи на партньорите си и техните решения.

Според политици неслучайно от няколко месеца насам лидерът на „Да, България“ Христо Иванов заговори упорито за одесняването на „Демократична България“ и започна в медийните си изяви да я разграничава от „лявата „Продължаваме промяната“. По думите на Иванов коалицията трябва да се върне към своята първостепенна задача – да структурира и представлява десните хора в България, както и да бъде възприемана като единствен гарант за запазването на свободата и реда в страната и за европейското ѝ развитие.

Материалът Курс вдясно! ДБ се цепи от „лявата ПП“ е публикуван за пръв път на Narod.bg.Source link

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ