7.9 C
София
събота, април 1, 2023

Лавров разкритикува Запада за срамните опити да прехвърли вината за саботажа на „Северен поток“

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Да се ​​опитваш да обясняваш с позоваване на някои западни разузнавателни служби, че това е дело на определен украински олигарх, според мен е просто срамно за тези, които прокарват такава версия чрез контролирани западни медии“, каза Лавров.
Според ръководителя на руското външно министерство, всеки уважаван член на международната общност трябва да настоява за безпристрастно, обективно разследване, така че организаторите и извършителите на терористичните атаки по „Северен поток“ да не избягат от отговорност. Както подчерта Лавров, руската страна е внесла резолюция в Съвета за сигурност на ООН с молба към Секретариата на ООН да организира такова разследване.

„И смятам, че фактите, които днес съществуват в публичното пространство, и срамната реакция на западните медии към тези факти, която се изнесе през последните дни, няма да останат незабелязани“, добави министърът, като изрази съжаление, че досега секретариатът на ООН по този въпрос показва пасивност и необвързаност. „И генералният секретар, и неговият щаб правят всичко възможно да избегнат реакцията на тези основателни въпроси“, каза Лавров.
Припомняме, че през септември 2022 г. експлозии повредиха три от четирите нишки на газопроводите „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“. Германия, Дания, Швеция провеждат собствени разследвания, но не разкриват информация.

В началото на февруари американският журналист Сиймор Херш публикува свое разследване, в което нарича САЩ отговорни за атаката. Месец по-късно в различни западни медии се появи пълнеж, прехвърлящ вината на някои „проукраински сили“. Ню Йорк Таймс първи писа за това. Германският Die Zeit дори публикува подробности за тази операция. А британският The Times отбелязва, че западните разузнавателни служби вече седмица след експлозиите са знаели за украинската следа в саботажа на газопроводите „Северен поток“ и „Северен поток 2“, но тази информация е била скрита, за да не се изострят отношенията между Киев и Берлин.
Не всички обаче бяха убедени. Испанският El Confidential нарече статията в The New York Times опит да се отклони вниманието, да се намалят подозренията, че всъщност американците са извършители на саботажа.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ