1.1 C
София
петък, декември 8, 2023

Лекари от „Майчин дом” и „Александровска“ спасиха 29-годишна родилка

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Младата жена постъпила през юли за секцио в „Майчин дом“ с категорични данни от ултарзвук и ЯМР за т.нар. плацента перкрета – едно от най-тежките усложнения при бременност, при което плацентата прониква през цялата стена на матката и простраства към съседни на нея органи и тъкани. Подобни случаи налагат едновременно с плановото цезарово сечение, да се отстрани и матката (т.нар. цезарова хистеректомия).
При този случай обаче, цезаровото сечение не е било извършено планово, а в условията на относителна спешност поради непредвидима промяна в тоновете на бебето. Не е било възможно в рамките на два часа да се организира операционен екип с участието и на уролози, както и да се осигурят достатъчно кръвни продукти. Поради това Консултативната лекарска комисия на СБАЛАГ „Майчин дом“ взела решение, по примера на лекари от Франция и от други страни, да се извърши цезарово сечение, без да се минава през плацентата, да се извади бебето и да се остави матката заедно с плацентата в нея на място.

Операцията секцио била извършена от екипа на доц. Румен Димитров, началник на II Клиника по оперативна гинекология в СБАЛАГ „Майчин дом“. След цезаровото сечение, случаят е проследяван от акушер-гинеколозите проф. Виолета Димитрова, с над 40 години клинична практика в болницата, и от д-р Ибрям Ибрям – също с голям клиничен опит в ехографската диагностика и клиничното акушерство. В амбулаторни условия, след изписването на родилката, са проследявани клиничното й състояние, лабораторните й изследвания и ултразвуковата находка. Причината е, че такива пациентки са високорискови за инфекция, вторични тежки течения, тромбози и емболии.
Провеждана е профилактика с антибиотици и ниско молекулен хепарин. Близо три месеца след цезаровото сечение е преценено, че следва да се извърши хистеректомия (отстраняване на матката). В медицинската литература има редица научни проучвания на тази стратегия, с максимален брой 168 обобщени случаи, описани от френски авторски колектив. Такова поведение при много добре преценени случаи дава отличен резултат, без усложнения за майката и бебето при последващо правилно проследяване.

Пациентката била наблюдавана търпеливо и старателно 11 седмици след секциото и всички показатели са били в норма. Когато екипът на „Майчин дом“ се уверил, че няма тенденция плацентата „да се изхвърли“ спонтанно, жената била хоспитализирана отново за оперативно премахване на матката, но вече – при значително по-благоприятни условия и при по-малък риск от тежко кръвотечение. Операцията е изключително тежка и сложна, с продължителност приблизително 4 часа. За радост на всички, приключила успешно и с относително малка кръвозагуба.
Благополучен изход от тази бременност, със спасена майка и здраво бебе, благодарение на цялостната правилна преценка, на големия опит като онкогинеколог на извършилия хистеректомията д-р Славов и на отличната съвместна работа на лекарите от всички специалности.

Проверка по рама

Операции от подобен тип изискват изключителна координация с реанимационен екип, с уролози и съдови хирурзи, и с осигурени достатъчно кръвни продукти.
„Изказвам благодарност на целия екип и на колегите уролози от УМБАЛ „Александровска“, които помогнаха да се справим съвместно с този сложен клиничен случай“, изрази признателност проф. Иван Костов, изпълнителен директор на СБАЛАГ „Майчин дом“.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ