30.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

Лондон се подготвя за коронацията на крал Чарлз III

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Настоящият монарх е наследник от тригодишна възраст, надхвърля 70 години и сега е готов най-накрая да посрещне съдбовния си ден с жената, която обича до себе си.

Седем десетилетия в очакване на короната

Днес най-дълго управлявалият престолонаследник в британската история ще бъде коронясан в Уестминстърското абатство.

В Лондон се очакват максимум 17°C. Както отбелязват наблюдателите, коронацията не би била типичен британски празник без капка дъжд, така че е съвсем подходящо, че събота в британската столица вероятно ще бъде „сив, влажен и ръмящ дъжд. Като поличба, небето над Албиона отвориха врати снощи и донесоха дъждове и силни ветрове над страната.

Проверка по рама

Въпреки това журналистите чакат на дълга опашка от рано сутринта, за да влязат в Уестминстърското абатство, където ще се проведе коронацията.

Пътят на златната карета

Рано сутринта всички подробности около службата в Уестминстърското абатство, където ще се проведе коронацията на краля и съпругата му кралица Камила, които ще пристигнат от Бъкингамския дворец в каретата на покойната Елизабет II, изработена от алуминий, оборудвана с климатик и електрически стъкла, също бяха оповестени. На връщане кралската двойка ще ги следва в друга, украсена със злато, карета.

След хора, религиозни лидери и лидери на Тяхно Величество Британската общност, те ще влязат в Уестминстърското абатство под химна I Was Glad („Радвах се“). Това е хорово въведение, популярна пиеса в репертоара на англиканската музика, версия на Псалм 122, поставена на музика от сър Хюбърт Пари, композитор от Йерусалим. — Виват, Рекс! („Да живее кралят!“) ще провъзгласят представителите на Уестминстърската школа.

Архиепископът на Кентърбъри поздравява енориашите с благословия. Това е първият елемент от традиционния английски ритуал на коронацията, в който конгрегацията потвърждава подкрепата на краля. На краля ще бъде подарен екземпляр от Библията, която символично поставя за него „Божието слово” над всички човешки закони.

Магазин за Акумулатори

Архиепископът ще попита Чарлз III дали е готов да положи клетва и „обеща и се закълне да управлява“, на което кралят ще отговори: „Тържествено обещавам да го направя“. След това министър-председателят Риши Сунак ще прочете първата глава от Посланието (което се превежда като „писмо“) до колосяните. Когато царят се готви да бъде помазан на коронационния стол, той ще свали държавните си одежди, което показва неговото смирение пред Бога. Архиепископът ще помаже ръцете, гърдите и главата на краля. Тази сакрална част от церемонията ще се проведе зад екран и няма да се излъчва по телевизията.

Междувременно хорът ще започне да пее химна на Хендел „Приест Садок“, който той композира за коронацията на Джордж II през 1727 г. Оттогава тя се пее преди миропомазването на суверена при коронацията на всеки британски монарх.

Членове на Камарата на лордовете и висши англикански епископи ще представят различни символи на кралските особи. Връстниците, които не са християни, ще представят регалии, които нямат явни християнски мотиви, признавайки различните религии, които ще служат под властта на краля.

Изработена от масивно злато и украсена със скъпоценни камъни, короната на Свети Едуард, изработена през 1661 г., представлява призива на краля пред Бога и е напомняне за обещанията и клетвите, които е дал на хората. Когато архиепископът коронясва краля, той ще ръководи събранието и ще провъзгласи: „Бог да пази краля!“ – лоялен възклицание, което е част от ритуала на коронацията от 1689 г.

След коронацията ще прозвучат известните фанфари на Виенската филхармония от Рихард Щраус, последвани от биенето на камбаните на абатството в продължение на две минути, последвано от оръдеен салют от Кралската конна артилерия, както и от всички станции за поздрав в Кралството, вкл. на Бермудите, Гибралтар и на кораби в морето.

Кралят ще седне на трона и архиепископът ще му каже да „стои здраво и отсега нататък здраво да държи това място на кралско достойнство, което ти принадлежи чрез силата на Всемогъщия Бог“ – формулировка, датираща от коронацията на крал Едгар през 959 г. Така в 12 часа (14 московско време) Карл III ще бъде официално коронясан. Отделно ще се проведе коронацията за кралица Камила.

Около 14.15 часа кралят, кралицата и членовете на кралското семейство ще се появят на балкона на Бъкингамския дворец.

„Нулева толерантност към протестите“

Антимонархистки активисти обещаха да продължат плановете за мирен протест срещу коронацията на крал Чарлз III в събота. Републиканската активистка група планира да проведе демонстрация на пешеходно разстояние от мястото на коронацията на краля.

Те казаха, че са получили писма от вътрешното министерство, предупреждаващи ги за нови правомощия, дадени на полицията за справяне с публични демонстрации. Около 8 часа сутринта (10 часа московско време) в събота протестиращи срещу монархията се събраха на площад Трафалгар, до който ще се проведе коронационно шествие, тръгващо от мола към Уестминстърското абатство.

Властите забраниха полетите с дронове в централен Лондон като част от широк набор от мерки за сигурност, предприети за защита на коронацията на краля от евентуално прекъсване на церемонията. Лондонската полиция заяви, че възнамерява да използва технология, която сканира лица и ги съпоставя със списък с хора, издирвани от полицията за предполагаеми престъпления. Системата ще бъде широко използвана по време на церемонията по коронясването.

Повече от 5000 войници пристигнаха с влак във Ватерло в Лондон, преди да се отправят към коронацията. В доклад на Network Rail се казва, че това е най-голямото движение на войски по британските железници след погребението на сър Уинстън Чърчил през 1965 г.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ