24.8 C
София
вторник, юли 16, 2024

Махаме „Лукойл“? Фирми на сглобката овладяват вноса на горива

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Депутатите от икономическата комисия в парламента гласуваха днес на първо четене дерогацията за внос на руски петрол да бъде предсрочно прекратена. Това трябва да стане в едномесечен срок след приемане на законовата промяна. Според критици на властта припряността се обяснява с желанието на сглобката нейни фирми да овладеят вноса на горива на мястото на „Лукойл“.

Освен това с промяна в друг закон (Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход) се предлага в бургаската рафинерия „Лукойл Нефтохим“ да влезе т.нар. особен търговски управител, назначен от държавата.

Това ще стане ако се установят обстоятелства, които застрашават националната сигурност, доставката на критични ресурси, каквито са суровия нефт и горивата, или ако бъдат нарушени международни ограничителни мерки, каквито са санкциите срещу Русия. Особеният търговски управител ще се назначава от Народното събрание по предложение на правителството, първоначално за 6 месеца, с възможност за още 6 месеца.

Законопроектът бе внесен дни преди лятната ваканция на депутатите, а вносители са Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и Христо Иванов. В мотивите си те обявяват, че не е необходима тази дерогация, чe тя застрашава националната сигурност и държавата трябва да засили контрола върху дейността на бургаската рафинерия. За пример са дадени Германия и Италия, чиито рафинерии прекратиха вноса на руски петрол.

Проверка по рама

Дерогацията по отношение на санкциите срещу вноса на руски петрол в ЕС бе дадена на България до края на 2024 г. Ако законопроектът бъде приет окончателно до края на септември, то от началото на ноември „Лукойл Нефтохим“ трябва да започне да преработва само неруски петрол. Депутатите все пак оставят възможност този срок да бъде удължен, ако Съветът по сигурността на Министерски съвет прецени, че е недостатъчен.

Обсъждането в икономическа комисия премина много бързо като против предсрочното вдигане на дерогацията се изказаха само депутатите от БСП и „Възраждане“.

Петър Кънев от БСП обяви, че подобно на решението за вдигане на забраната за внос на украинско зърно и в случая с руския петрол се занимава Народното събрание, вместо „правителството да си свърши работата“. Той разкритикува предвидената разпоредба особеният търговски управител да се контролира от икономическата комисия на парламента. Предвижда се този управител, назначен от държавата, да се отчита с шестмесечни планове пред комисията. „Откъде накъде? Нямаме нито възможност, нито експертиза да го проверяваме“, каза Кънев.

Той припомни, че вече има доклад на Съвета по сигурност, който никак не бил оптимистичен и според който рафинерията не може да премине изцяло на неруски петрол преди края на 2024 г., когато изтича дерогацията.

Докладът, който е секретен,  бе направен по искане на правителството и е внесен в НС.

От Министерство на финансите посочиха, че не са правили становище по исканото предсрочно вдигане на дерогацията, защото от тях не било искано такова.

Магазин за Акумулатори

Румен Гечев от БСП настоя до влизането на законопроекта за първо четене в зала МФ да даде своето становище за ефекта от премахването на дерогацията върху бюджета. Според него трябва да има становище и на министъра на икономиката как тази бърза забрана за внос на руски петрол ще се отрази на икономиката в страната.

Борис Аладжов от „Възраждане“ коментира, че истинската цел е „сглобката на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС да овладеят производството и продажбата на горива от близки до тях фирми“. „Така формулиран текстът, че особеният търговски управител се назначава от държавата при проблеми с доставката на критични ресурси, е почти сигурно, че ще се случи веднага след вдигане на дерогацията за внос на руски петрол“, смята Аладжов.

Материалът Махаме „Лукойл“? Фирми на сглобката овладяват вноса на горива е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ