30.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

Откриха 32 протеина, които показват риск от Алцхаймер

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Трудно е да се предвиди напълно кой човек ще развие болестта на Алцхаймер. Ново проучване предполага, че определени маркери в кръвта могат да се появят 10 до 20 години преди началото на симптомите и биха могли да помогнат на лекарите да определят кой е изложен на висок риск от деменция.

Изследователите са анализирали над 4800 протеина в кръвта на повече от 10 000 души на средна възраст (45-65 г.) в продължение на 25 години.

Те идентифицирали 32 протеина, свързани с риска от деменция по-късно в живота.

„Биологичните промени се случват извън мозъка още в средна възраст при хора в риск, които развиват деменция десетилетия по-късно“, каза авторът на изследването Кийнън Уокър от Отдела за мултимодално изобразяване на невродегенеративни заболявания (MIND) към Националния институт по стареене на САЩ. – Тези промени подсказват малко за специфичните биологични процеси, които могат да се объркат рано при хора, изложени на риск от деменция.”

Въпреки че много от тези маркери са открити в мозъка, някои са свързани с тъкани извън него. Например, маркери, свързани с функцията на имунната система и биологичните процеси, които регулират производството на протеини, функцията и промените в здравето, се появяват най-малко 20 години преди началото на деменцията.

Коагулацията или образуването на кръвни съсиреци се свързва с риска от болестта на Алцхаймер. Сигналната пътека на комплемента съдържа определени протеини, които изграждат бета-амилоидните плаки и тау плетениците, които са отличителни белези на болестта на Алцхаймер в мозъка.

Проверка по рама

Нито един биомаркер не може да каже, че този човек ще развие болестта на Алцхаймер или друг вид деменция, но чрез комбиниране на няколко биомаркера можем да увеличим увереността си в диагнозата, казва каза Пърси Грифин от Асоциацията на Алцхаймер в Чикаго.

В началото на юли Администрацията по храните и лекарствата на САЩ одобри леканемаб – лекарство, модифициращо болестта, което може да забави прогресията на болестта на Алцхаймер чрез намаляване на амилоидните плаки, които се образуват в мозъка./Zdrave.to

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ