5.5 C
София
вторник, март 28, 2023

Мария Лвова-Белова: В Крим и Краснодарския край 89 деца на украински граждани чакат да се съберат с родителите си

ПРОЧЕТИ СЪЩО

– В западните медии често можете да прочетете, че ние насила задържаме децата на украински граждани и им пречим да се съберат със семействата си. Цитират се цифри за хиляди, изкуствено се нагнетява страх и паника, изкривява се реалната картина на събитията, пише в нея детският омбудсман Телеграма.
Междувременно според нея ситуацията е съвсем различна.

– В края на лятото-есента на 2022 г., поради ситуацията на фронтовата линия, родители от Херсонска, Запорожка, Харковска област и други територии, със съдействието на местните военно-цивилни администрации, доброволно изпратиха децата си да починат и да се предпазят от военни действия, уточни тя. – Заедно с придружаващите ги лица, по пълномощно от техните родители, те бяха приети в санаториуми и оздравителни лагери в Крим и Краснодарския край.
Тъй като ситуацията на фронтовата линия не винаги позволяваше организирането на безопасно прибиране на децата и техните придружители след края на смените им, връщането на децата отне време.

– Трудности при събирането също възникват, защото не всички родители могат да дойдат да вземат детето сами, бащите в военна възраст не се освобождават от властите на Украйна, майките не винаги могат да тръгнат на път поради присъствието на други деца, родители и здравето им им пречи. Не всеки успява да намери доверен човек, който да дойде, пише Мария Львова-Белова.
На семействата обаче, по думите й, помагат доброволци и от Русия, и от Украйна.

Проверка по рама

Въпреки всички трудности повечето от децата, за щастие, вече са се върнали при семействата си. Освен това те живеят и в Русия, и в Украйна, и в страните от ЕС, уточни детският омбудсман.
Това изискваше много работа. Служители на Службата на детския омбудсман лично посетиха деца в Крим, за да помогнат на онези, които останаха по-дълго от останалите.

Досега 89 деца остават в южната част на Русия. Осигурени са с всичко необходимо, повечето имат връзка с близките си. И за всяко дете има план за действие за евентуално връщане при родителите.

„Русия никога не е пречила и няма да пречи на децата да се връщат при роднините си“, подчерта Львова-Белова. – Ако родителите или законните настойници имат възможност и желание да ги приемат, ние правим всичко по силите си, за да им помогнем.
В същото време тя отбеляза, че не е получила нито едно искане от упълномощените органи на Украйна по отношение на тази група деца.

Магазин за АкумулаториФилми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ