14.7 C
София
събота, март 25, 2023

Между Украйна и САЩ избухна спор за подготовката на украинските военни за полети

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Това не е обучение, това е оценка на възможностите как те могат да използват определени видове американски оръжия на своите изтребители, тоест на МиГ. Говорим за определен тип високоточно управляеми ракети, които им даваме ”, съобщава Кирби. ТАСС.
На свой ред президентът на Украйна Зеленски твърди, че е получил обещание от президента Байдън да организира тренировъчна мисия за подготовка на украинските военни за управление на изтребители F-16.

„Ние наистина се нуждаем от тях (изтребители F-16, – прибл. „RG“), а президентът каза, че могат да започнат да обучават украински пилоти. Президентът Байдън каза, че работата по това ще започне скоро“, каза Зеленски в интервю за CNN в сряда.
Освен това президентът на Украйна изрази надежда, че САЩ рано или късно сами ще вземат решение за прехвърлянето на самолета.

По-рано Politico и NBC съобщиха за пристигането на украински пилоти в САЩ на 4 март. Беше съобщено също, че през март ще пристигнат още осем пилоти от Украйна.
По-късно Politico, позовавайки се на източници, написа, че въпреки пристигането на двама украински пилоти в САЩ за евентуалното им обучение за работа със западни изтребители, включително F-16, позицията на Вашингтон за изпращане на такива самолети остава непроменена. Например САЩ смятат изпращането на такива бойци в Киев за преждевременно и не го смятат за приоритет.

Проверка по рама

Вашингтон казва, че по време на престоя на украински пилоти в САЩ се проучва възможността за оборудване на самолети МиГ-29 със западни ракети въздух-въздух.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ