13.6 C
София
петък, юни 2, 2023

МИМИКРИЯ: „Български възход“ превзета от ВИС-2, ГЕРБ, ДПС и пионки на Георги Гергов

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Когато формацията на бившия служебен премиер Стефан Янев „Български възход“ (БВ) влезе в предишния парламент, това беше, от една страна, изненадващо, но от друга, не съвсем. Изненадващо, защото малко преди парламентарните избори през миналата година редица знакови имена, които участваха активно в подготовката за учредяването на формацията, изведнъж я напуснаха, а аргументът им тогава беше, че партията е „обект на нездрав интерес и се пълни със странни партийни отломки и компрометирани личности“, пише „Капитал“.
Въпреки сътресенията на старта на формацията обаче БВ успя да влезе в парламента, за което със сигурност най-много допринесоха точно тези „отломки“, които се свързваха с различни бизнес интереси както на национално, така и на местно ниво.

Сега кандидатите за депутати от „Български възход“ рисуват друга и доста показателна коалиция от интереси зад партията на Стефан Янев. Там могат да се видят бивши кадри на ГЕРБ, хора от широкия кръг около ДПС, назначения от кабинета „Орешарски“, както и много красноречиво рамо от влиятелния в Пловдив бивш лидер на БСП в града и почетен консул на Русия Георги Гергов.
Тази коалиция около „Български възход“ показва, че шансовете ѝ да влезе в следващия парламент не са никак малки – всеки от тези хора носи, макар и по различен начин, някакви гласове по места.

Всички те трябва и вероятно ще компенсират загубата на досегашните коалиционни партньори. Проруската АБВ например сега ще се яви в различна коалиция – алтернативната на БСП „Левицата“. Именно на формацията на Петков се приписваше сравнително добрият резултат на „Български възход“ в Хасково на последния вот, където партията получи близо 5500 гласа и спечели един депутатски мандат.
Там най-фрапиращо беше гласуването в свиленградското село Капитан Андреево, където партията на Стефан Янев беше първа политическа сила, вероятно заради позициите на Румен Петков в защита на фирмата монополист на българско-турската граница „Евролаб 2011“, която извършваше фитосанитарния контрол на влизащите в страната тирове, и срещу опитите на тогавашното редовно правителство на Кирил Петков да върне контрола на държавата на граничния пункт.

Проверка по рама

Друга част от „отломките“ като „Земеделски народен съюз“ (ЗНС) и партия „Свобода“ остават партньори на БВ и техните лидери са в листите, въпреки че за този вот БВ не използва регистрациите им, а се явява като самостоятелна политическа сила. Бегъл поглед върху номинациите за депутати обаче показва, че напусналите са заменени с нови, този пъти дори по-показателни „отломки“.
„Напред България“ превзе БВ в София-област

Имената на кандидатите за депутати на БВ в София област, където на изборите миналата година партията получи близо 6000 гласа и стана пета политическа сила, като измести ДПС, показват, че листата е превзета от кадри на „Напред България“, основана от покойния бивш председател на МОК и зет на бившия комунистически лидер Тодор Живков Иван Славков.

На предишните избори водач беше Гален Монев, който получи и най-голям брой преференции от всички кандидати в листата – 1037, и стана депутат. На този вот обаче той не се кандидатира за народен представител, а начело на листата е поставен Цветомир Димитров. През 2019 г. той е бил кандидат за районен кмет на столичния район „Искър“ от партия „Напред България“. Втора в листата пък е Зорница Тодорова, която е лидер на същата партия. Не е тайна, че тя е жената до нелегално оглавяващия КПКОНПИ Антон Славчев, за когото Новините Днес тепърва ще вади още разкрития.
Тодорова е бивша зам.-кметица на столичния район „Нови Искър“, като на местните избори през 2007 г. е издигната за поста от ГЕРБ. Освен съпартийци Димитров и Тодорова са били и бизнес партньори. До 2011 г. Тодорова е била собственик на строителната фирма „Юнивърсъл консултинг и ко“, което впоследствие се преименува на „Нова техно билдинг“ ООД. Чрез редица прехвърляния на акциите сега дружеството вече е собственост на Цветомир Димитров.

Един от предишните й собственици, Светослав Тодоров, също е бил районен кмет на столичния район „Нови Искър“ и координатор на ГЕРБ за района. Той неизменно присъства и в кандидатдепутатската листа на партията в 25-и избирателен район, откъдето се кандидатира и лидерът Бойко Борисов. Строителното дружество печели през годините обществени поръчки за милиони, основно във ВиК сектора, в консорциуми с други фирми, между които „ПСТ груп“ в различни градове – Своге, Якоруда, Чупрене, Несебър.

Магазин за Акумулатори

Тодорова се сочи за близка до кмета на Своге от ДПС Емил Иванов. По време на правителството на Пламен Орешарски той беше назначен за областен управител на София, а назначението му беше придружено от протести заради миналото му, свързано с бившата силовата групировка ВИС-2, както и заради правени от него съмнителни заменки на държавни имоти.
Тодорова живее на семейни начала със зам.-председателя на КПКОНПИ Антон Славчев. След оставката на председателя на антикорупционната комисия Сотир Цацаров той изпълнява длъжността на неин председател.

Името на Славчев беше замесено в скандала „Апартаментгейт“ преди четири години, след като се оказа, че той също не е декларирал терасата от 244 кв.м на апартамента си. Заради подобно нарушение поста си напусна тогавашният председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев, по чието предложение Славчев беше избран от парламента за зам.-председател на антикорупционната комисия.

С „Напред България“ е свързан и поставеният на последно място в листата на БВ Милен Христов. Заедно с водача на листата Цветомир Димитров и сина на основателя на формацията Иван Славков – Тодор, той е в управителния съвет на Сдружението за екологично равновесие. Иначе Христов е в бизнес отношения с ливанския гражданин Рамез Шараф чрез общото им дружеството „Ал Рифай България“.
През 2019 г. Шараф беше арестуван в рамките на международно разследване за схема за банкови измами за милиони чрез източване на сметки чрез фишинг мейли. Името на брат му Газуан пък беше замесено в скандала около несъстоялия се газов проект „Южен поток“ след като се оказа според разследване на „Биволъ“, че една от фирмите му е изкупувала частни терени по трасето и след това ги ипотекира в Първа инвестиционна банка.

Освен в листата в София-област Зорница Тодорова е поставена начело и на листата на БВ в Пазарджик.

Любопитно е, че в софийската листа е и синът на бившата областна лидерка на ГЕРБ в София-област Галя Георгиева – Павел, който е поставен на 7-о място. Георгиева е бивша кметица на Елин Пелин и бивша депутатка от партията на Борисов. До 2020 г. беше зам. областен управител на Софийска област. Георгиева се сочеше за близка до бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов и беше освободена от поста малко след като той напусна партията.

Червените отломки на Гергов

Хора на пловдивския бизнесмен и бивш лидер на БСП Георги Гергов изненадващо се оказаха в листата на „Български възход“ в Пловдив-град. Той беше изключен от червената партия в началото на 2021 г. и оттогава почти цялата партийна структура в Пловдив, върху която бизнесменът има контрол, се изявяваше като опозиция на официалното ръководство на БСП.

Най-знаковият представител на Гергов в листата на БВ е поставеният на второ място в нея след водача Стефан Янев – Георги Търновалийски, считан за дясна ръка на бизнесмена в Пловдив.

Търновалийски е бивш кандидат за кмет на левицата в града през 2011 г. и бивш депутат на БСП в 43-ия и 44-ия парламент. Бил е зам.-министър на финансите в кабинета на Пламен Орешарски, подкрепен от БСП и ДПС. На четвърта позиция в листата е поставена юристката Недялка Петрова, която също е от БСП и е била в листата на партията на последните местни избори през 2019 г.

Ходът на Гергов с пласирането на хората му от Пловдив в листата на БВ е интересен, защото по-голямата част от опозиционерите на Корнелия Нинова в БСП се ориентираха към новата коалиция „Левицата!“, където са формациите на Мая Манолова („Изправи се България“), на Татяна Дончева („Движение 21“) и АБВ на Румен Петков, а обединението беше подкрепено от фигури като Костадин Паскалев, който продължава да бъде в ръководните органи на социалистическата партия.

Още червени връзки

Предпочитания към партията на Стефан Янев очевидно имат и червените във Видин, където листата на БВ в сравнение с предходните избори е драстично подменена.

Там водачът адв. Лъчезар Минчев и втората – Цецка Хаджигеоргиева, които на предишния вот замениха партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ с „Български възход“, изобщо не са в листата. На тяхно място начело е поставен Борислав Василев, също адвокат и общински съветник от БСП.

Втората позиция е заета от Андрей Андреев, който също е общински съветник от БСП, само че в общинския съвет в Кула.

Още интересни имена

Николай Благоев, който беше начело на листата на БВ в Стара Загора и беше депутат, запазва водаческата си позиция в листата и за тези избори. Впечатление обаче прави едно ново име – на поставения на трето място Милен Тодоров. До 2020 г. той е бил председател на съвета на директорите на бившия приватизационен фонд „Сила холдинг“ АД и в управлението на още две дружества от групата на „Химимпорт“ – „Слънце Стара Загора – Табак“ АД и „Ловико лозари“ АД.

Интересна е и биографията на поставената на второ място в листата на БВ във Варна Айлин Дахилова-Василева, която има дългогодишен стаж в политическите кабинети на министри от различни политически сили. Дахилова е била съветник в политическия кабинет на Мехмед Дикме, който беше министър на земеделието в правителството на Симеон Сакскобургготски (НДСВ – ДПС).

След това по времето на тройната коалиция (БСП, НДСВ, ДПС) е в екипа на регионалния министър Асен Гагаузов, а по време на управлението на Бойко Борисов е начело на кабинета на спортния министър Красен Кралев. Освен това Дахилова е била и кандидат за депутат от партията на Татяна Дончева „Движение 21“.

Според социологическите проучвания резултатът към момента на партията на бившия служебен премиер Стефан Янев е на ръба на бариерата за влизане в парламента, така че на този етап не е съвсем ясно дали новите хора, които представляват определени икономически интереси, ще й помогнат да влезе в следващото Народно събрание, както се случи на предишния вот.

Материалът МИМИКРИЯ: „Български възход“ превзета от ВИС-2, ГЕРБ, ДПС и пионки на Георги Гергов е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ