24.8 C
София
вторник, юли 16, 2024

Министър в заговор срещу българите! Евтините 50 вида храни в хипермаркетите са измама

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Министърът на икономиката Богдан Богданов е в заговор с търговските вериги срещу потребителите чрез широко прокламираната кампания “Достъпно за вас”, която официално обещава да намали трайно цените на основни 50 стоки от малката потребителска кошница, сред които хляб, зеленчуци, мляко, месо и млечни продукти. Акцията уж стартира от днес, като за да отбележат ниските цени магазините слагат етикет “Достъпно за вас”.

Проверка на “Труд news” в различни обекти от големите вериги показа, че подобни етикети липсват, а намаленията са традиционните за съответните магазини, които текат от понеделник, вместо да изчакат кампанията на министъра.

При това етикетите от кампанията на Министерство на икономиката към намаленията са поставени едва в няколко обекта, предназначени за снимане на репортажи от страна на медиите. В останалите обекти от София подобни етикети липсват и не е ясно дали ще бъдат поставени въобще.

Промоциите в двата типа магазини – с етикети “Достъпно за вас” и без същия знак са абсолютно едни и същи.

Проверка по рама

Зелето уж е намалено с 50 на сто, но в други вериги се предлага с 10 стотинки по-евтино за килограм без промоция.

Сред уж намалените по кампанията стоки има явни фалшиви промоции. Например килограм зеле с обявена отстъпка от 50 на сто се предлага срещу 49 ст. за килограм.

Същият зеленчук в друга търговска верига, без каквато и да е промоция се търгува с 20 на сто по-евтино – срещу 39 ст./кг. Подобни са и другите промоции от псевдо кампанията, която има за цел повече да излъска имиджа на министъра и на търговските вериги, след като стана ясно, че препродават стоки с между 100 и 300 на сто надценка, отколкото да е от реална полза за потребителите.

Неслучайно към момента липсва каквато и да е информация за намаление на конкретни стоки и къде да ги търсят клиентите, тъй като веднага би лъснала измамата, че всъщност под кампанията “Достъпно за вас” се крият промоциите, които веригите всяка седмица обявяват в брошурите си.

Всеки, който познава пазарните принципи, е наясно, че цените на храните не могат да се регулират със закон, а зависят само от търсенето и предлагането, поне в страните, които не са с тоталитарен режим, а разчитат на пазарна икономика. И че едва ли има икономически субект, особено такъв, който не е българска собственост, който би се отказал от печалбите си, за да угоди на кабинета или пък да облекчи българските потребители.

Олиото от кампанията на министъра се предлага на същата цена през последните две седмици.

Магазин за Акумулатори

Министерство на икономиката не спира дотук с промотирането на чужди вериги за сметка на българския потребител.

“В следващ етап през сайта на ведомството, в специално изготвена платформа потребителите ще могат да изберат подходящ за тях продукт и да видят откъде могат да го закупят”, съобщават от ведомството. Без да отчитат факта, че по този начин държавата смята легално да рекламира частни субекти, при това без някаква сигурност за крайните клиенти, че упоменатите намаления са наистина най-изгодните на пазара.

Екзотичните идеи на управляващите през последните години включваха и обявяване на таван на цените и на максималната възможна надценка, с която веригите да могат да продават основните хранителни продукти. След като стана ясно, че това е абсолютно невъзможно, министерството стигна до брилянтната идея да се договаря с магазините за “намаления”, които на експерти от самото началото бе ясно, че няма как да са реални, а ще са единствено съобразени с търговската политика на чуждите компании.

Борят спекулата с храните? Не, крият цените на мляко и кашкавал в чужбина

Цената на прясното мляко в ЕС често е по-ниска от родната промоционална, при това при по-висока покупателна способност на хората в чужбина.

Още през март служебният кабинет заяви категорично, че ще бори спекулата с цените на храните, като създаде и публикува правителствен сайт за това колко струват основни продукти на едро, на дребно, при какви условия се внасят от ЕС и от трети държави, какви са изкупните цени на продукцията и колко струват същите готови стоки в чужбина.

Повече от половин година по-късно е ясно, че сайтът foodprice.bg няма как да изпълни подобна роля. За да не дразнят излишно народа с факта, че храните у нас са сред най-скъпите в Европа, от правителството дори решиха през последните месеци да скрият информацията за пазарната цена на основните продукти в останалите страни от ЕС.

Така, макар и да са напълно наясно, че прясно мляко и кашкавал в Германия, Румъния и Франция например струва по-евтино, отколкото в България, особено на базата на в пъти по-голямата покупателна способност в тези държави, потребителите няма как да го разберат бързо и сигурно от правителствения сайт.

Материалът Министър в заговор срещу българите! Евтините 50 вида храни в хипермаркетите са измама е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ