32.8 C
София
вторник, юли 16, 2024

МИСТЕРИЯ: Бюджетна издънка на Асен Василев изчезна от закона

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Финансовият министър Асен Василев се готвеше да предложи на парламента за приемане законови промени на ръба на конституцията. Те бяха описани в Закона за бюджета, с чийто преходни и заключителни разпоредби се предлагаше промяна в Закона за движение по пътищата. Целта бе да стане невъзможен годишният технически преглед на кола, ако собственикът ѝ не си е платил глобите за пътни нарушения.

Спорният текст бе описан в Закона за бюджета, качен миналата седмица на сайта на финансовото министерство. След внасянето на проекта в парламента обаче вече липсва.

Какъв е проблемът?

Само преди няколко дни Конституционният съд (КС) се произнесе по дело със сходен предмет. Той бе сезиран от Висшия адвокатски съвет заради действаща доскоро норма от Закона за движение по пътищата. Тя гласеше, че на човек, който не си е платил всички задължения по глоби, не се издава шофьорска книжка и не се връща отнета.

Проверка по рама

КС отмени този текст. В единодушното си решение съдиите постановиха, че това ограничава свободата на движение на гражданите и те не трябва да търпят ограничения заради неспособността на държавата да събере глобите.

„Като е приел с оспорената разпоредба, че не се издава свидетелство за управление на моторно превозно средство или негов дубликат, както и отнето свидетелство не се връща до заплащане изцяло на дължимите глоби, законодателят по същество въвежда ограничение на основното право на гражданите на свободно придвижване по територията на страната, придобиващо характер на санкция за водача за несъществуващо административно нарушение, което е в противоречие с принципа на правовата държава“, пише в решението на КС.

На практика записаното в първия вариант на бюджета бе същото като отменената от КС норма. С него се въвеждаше подобно ограничение и се отказваше услуга – годишен технически преглед. Липсата ѝ води до невъзможност колата да се ползва.

Какво се случи?

Mediapool попита финансовото министерство каква е причината спорната норма да изчезне от внесения в парламента вариант. Засега отговор няма.

Юристи, с които Mediapool се консултира, твърдят, че ако подобно предложение бъде прието, има всички основания то да бъде атакувано пред КС.

Магазин за Акумулатори

Дежа вю

Неспособността на държавата да събере глобите, които сама е наложила, е легендарна. Вместо да се опитат да подобрят работата си, институциите искат да санкционират гражданите втори и трети път.

Преди години МВР измисли да не пуска през границата пътуващи в Гърция. На пунктовете с Гърция се правеха масови проверки за невръчени и неплатени глоби. Те се връчваха на място и ако длъжникът не си плати на място, се отнемаше книжката или се спираше от движение колата.

Миналата година омбудсманът Диана Ковачева атакува пред КС друга подобна норма. В Закона за пътищата бе записано, че до технически преглед не се допуска кола без винетка. Преди съдът се произнесе, парламентът набързо отмени тази норма и делото бе прекратено поради липса на предмет.

Материалът <strong>МИСТЕРИЯ: Бюджетна издънка на Асен Василев изчезна от закона</strong> е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ