20.8 C
София
сряда, юли 24, 2024

МИСТЕРИЯ: „Емил Кюлев” – хакерът с 9-и клас, ударил банки и застрахователи, крие $800 000

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Мистериозната самоличност на хакера, известен в онлайн пространството под псевдонима Емил Кюлев, вече е разбулена, а той най-накрая бе задържан. За „Кюлев“ дълго време се разнасяха легенди, след като стана ясно, че той стои зад източването на данни от информационни системи на куп държавни институции, сред които търговски банки, застрахователни компании и всякакви юридически лица. Незаконната дейност е била осъществена в периода от март 2020 г. до януари 2024 г.

Името на хакера нашумя след убийството на Алексей Петров през август миналата година. В сайта си „Магаданс“ той твърдеше, че е получил достъп и разпространил в интернет данните на 2,25 милиона клиенти на „Лев Инс“. От компанията тогава категорично отрекоха системите им да са пробити, а Комисията за личните данни не успя да направи адекватно разследване.

Течът на данни бе придружен от коментари с нападки към Алексей Петров. В текст на хакера се твърдеше, че той разполага със записи и други материали, уличаващи Алексей Петров, които щели да бъдат разпространени до медиите в даден момент.

Мнозина тогава заподозряха връзка на „Емил Кюлев“ със Златомир Иванов – Златко Баретата, тъй като вторият планирал да овладее застрахователната компания „Лев Инс“, която се свързва с Алексей Петров.

След задържането на хакера обаче станало ясно, че двамата не само не са в съдружие, но дори не се познават.

Проверка по рама

За намерението на Златко Баретата да навлезе в „Лев Инс“ се заговори след смъртта на бизнесмена, който се представя дори от Бойко Борисов като един от инженерите на провалилата се сглобка.

Алексей Петров и Златко Баретата се познават добре от годините на възхода на групировките и дори бяха засечени и снимани да се ръкуват усмихнати в съда преди години. Смяташе се, че Баретата може да осигури силовата стабилност на компанията след смъртта на бившата барета.

Вече е ясно, че зад потребителското име Емил Кюлев се крие 21-годишният Теодор Илиев, учил само до 9-и клас, който крие в криптопортфейл 800 000 долара.

На 28 юни следователи от отдел „Киберпрестъпления“ на Националната следствена служба съвместно със служители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ в МВР правят претърсвания на над 20 адреса в цялата страна. По време на акцията е задържан и хакерът. Иззета е компютърна техника, включително и персонален лаптоп, който арестуваният „Емил Кюлев“ се е опитал да унищожи.

Още през 2020 година, тогава непълнолетен, Теодор Илиев започва да изпраща имейли до медии, в които обяснява и предлага да продава данни от МВР, съдилища, прокуратурата, парламента, медии и частни компании.

Твърди се, че дълго време той се е укривал в Сърбия. По време на ареста се държал нагло и обяснявал колко харесва Путин и Русия. Твърди се още, че „Емил Кюлев“ се е познавал с хазартния бос Васил Божков.

Магазин за Акумулатори

Съдът наложи на Теодор Илиев най-тежката мярка задържане под стража, но все още не е ясно дали той е действал самостоятелно, или е бил използван като оръжие в задкулисна битка за надмощие.

Самият Алексей Петров понася тежко теча на данни от компанията „Лев Ине“ и това е първият удар върху най-мощната му компания, след който последваха и проблемите на бившата барета. За да завърши всичко фатално за него на 16 август миналата година по време на поход във Витоша, който той предприема с треньорката по тенис и негова лична рехабилитаторка Мирослава Михайлова.

Материалът МИСТЕРИЯ: „Емил Кюлев” – хакерът с 9-и клас, ударил банки и застрахователи, крие $800 000 е публикуван за пръв път на Novinite-Dnes.eu.

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ