24.4 C
София
вторник, юни 6, 2023

МИСТЕРИЯ с три трупа: Кой екзекутира прокурора Николай Колев?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

В жестокия скандал на върха в прокуратурата между главния прокурор Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов изплува позабравената афера с последното убийство на действащ прокурор в България – това на обвинителят от Върховна административна прокуратура Николай Колев. Магистратът беше застрелян пред дома си на 28 декември 2002 г., и макар дълго време след това в публичното пространство да се тиражираше версията, че поръчител на екзекуцията е тогавашният главен прокурор Никола Филчев, разследване срещу него така и не стартира, пише в последния си брой „Уикенд“.
Повече от 21 години след шокиращото убийство на висш магистрат в България директорът на Националната следствена служба и заместник главен прокурор Борислав Сарафов публично призна, че екзекуцията на Колев е вследствие на конфликта му с Никола Филчев.

„Познавам Иван Гешев и затова се страхувам за живота си. Искам охрана от Министерството на правосъдието, за да може още днес да бъде защитена физическата ми сигурност и да не бъда убит като прокурора Николай Колев преди 20 години. Иван Гешев надмина своя учител и кумир Никола Филчев“, хвърли бомбата Сарафов. „Уикенд“ припомня цялата афера около неразкритата и до ден днешен екзекуция на държавния обвинител.
На 28 декември 2002 г. вечерта прокурорът от Върховна административна прокуратура Николай Колев се прибира в дома си край „Пирогов“ и освобождава охраната си. Минути по-късно той излиза отново на улицата вече по анцуг и маратонки, тъй като е установил, че батериите на дистанционното за телевизора са изтощени. Купува набързо нови батерии и тръгва към дома си на пресечката на ул. „Абоба“ с бул. „Пенчо Славейков“. В този момент към гърба му се появява мъж, който открива огън по него с пистолет със заглушител.

Николай Колев е надупчен с 10 куршума, а убиецът изчезва в тъмнината. По време на огледа до трупа на Николай Колев е открита невзривена граната.
Два дни след убийството на Николай Колев в София е открит нов труп – психологът на специализирания отряд на баретите в МВР Владимир Димов е намерен мъртъв в колата си с куршум в главата и с взривена ръка.

Проверка по рама

Показният разстрел на висшия прокурор идва след като Николай Колев влиза в публичен скандал с Никола Филчев. През 2001 г. магистратът дава скандално интервю, като обвинява главния прокурор в злоупотреба с власт, мокри поръчки и хвърля бомбата, че има психически отклонения, заради които трябва незабавно да бъде освидетелстван и освободен от поста си. Седмици след интервюто Николай Колев е арестуван от барети, а в колата му е подхвърлено пакетче кокаин. Той прекарва дълги месеци в ареста, преди да бъде освободен поради липса на каквито и да е доказателства.
След като излиза от килията, Николай Колев предупреждава по телевизията, че Никола Филчев подготвя убийството му. Въпреки, че на магистратът е осигурена държавна охрана, той губи живота си, застигнат от куршумите на наемен убиец. Впоследствие Нанка Колева, вдовица на разстреляния прокурор, обявява, че убийството на мъжа й е организирано от тогавашния шеф на баретите Филко Славов.

Според думите й, за да бъде отклонено разследването за двете убийства, е спусната удобната версия, че Николай Колев и Владимир Димов са взели пари от сръбската мафия, за да освободят от затвора арестувания Сретан Йосич. Според Едвин Сугарев за свободата на сръбския мафиот действително са платени 2,5 милиона германски марки, но парите са прибрани от Филко Славов и Алексей Петров.

Преди да се стигне до шокиращата екзекуция на прокурора Николай Колев висшият магистрат несполучливо е нагласен като поръчител на друго неразкрито убийство в София – това на ямболката адвокатка Надежда Георгиева. Тя е открита заклана в дома си в столичния квартал „Стрелбище“ на 28 февруари 2000 г.
Година по-рано Надежда Георгиева напуска със скандал работата си при Орлин Аврамов, мастит бизнесмен и собственик на винарната „Стара изба” в Ямбол, за да стане секретарка на влиятелен бизнесмен. Неофициално се твърди, че Георгиева е била любовница на Никола Филчев.

Докато е в София, ямболската адвокатка се сближава с Димитрина Калайджиева, която е секретарка на прокурора Николай Колев.

Магазин за Акумулатори

Надежда Георгиева не е случаен юрист – заради близостта си с главния прокурор Никола Филчев тя върши специфични услуги под негово давления. Твърди се, че Надежда Георгиева получава $150 000 подкуп, които трябва да предаде на Филчев. Сумата е за приватизацията на държавното предприятие „Океански риболов”.
В началото на 90-те дружеството, което е осигурявало по 130 тона риба дневно, е завзето от бизнесмена Петко Русинов, офицер от Държавна сигурност. За отрицателно време са разпродадени корабите и активите на държавното предприятие, а десетки моряци напускат работа. Едва през 1998-а, след десетки сигнали на шефа на моряшкия синдикат Пламен Симов, прокуратурата се сезира и стартира разследване.

Подкупът от 150 000 долара е трябвало да стигне до Никола Филчев в края на 1999-а, за да бъде потулена кражбата на „Океански риболов”. В този момент Филчев е в добри отношения с варненския магистрат Николай Колев.

Трупът на Надежда Георгиева е открит на 29 февруари 2000 г. в мезонета й в столичния квартал „Стрелбище”. По това време Никола Филчев е в Либия с правителствения самолет, за да лобира за освобождаването на медицинските ни сестри. Впоследствие това ще е основният довод, с който съда отказва да повика като свидетел главния прокурор, камо ли да му повдигна обвинения.
Поне петима души обаче твърдят, че лично Филчев е заклал адвокатката. Сред тях са Нанка Колева, вдовица на убития Николай Колев, съпрузите Димитрина и Пламен Калайджиеви, както и ямболският винар Орлин Аврамов.

На 25 февруари 2000 г. Димитрина и Пламен гостуват в дома на Надежда Георгиева. Според техните думи тя ги е отпратила много скоро след визитата им, тъй като е получила важно обаждане по телефона.

„Никола Филчев ще дойде да ме види”, казала Надежда и отпратила гостите си.

Според една от хипотезите Филчев в пристъп на ярост зверски убива адвокатката. Твърди се, че бившият прокурор №1 е душевно болен, но досега медицински документи още не са предоставяни. Казват, че зверското убийство на Надежда Георгиева е прикрито от барети и криминалисти. Филчев пък спешно заминава за Либия, за да си осигури алиби.

Умишлено разследването за клането над ямболската адвокатка се забавя прекалено дълго. Това е с цел да бъдат заличени следите и всички улики, които могат да доведат до истинския извършител на убийството.

Едва на 7 март 2000 г., осем дни след откриването на обезобразения труп на Надежда, в полицията са привикани Димитрина Калайджиева и мъжът й Пламен. Двамата са разпитвани цели 18 часа, но обвинение така и не им е повдигнато. Калайджиева е привикана в МВР дни след убийството на Надежда Георгиева, тъй като е била добра позната със закланата юристка. Мъжът на Димитрина – Пламен, строител по професия, е ремонтирал и обзавеждал чисто новия мезонет на адвокатката в столичния квартал „Стрелбище”.

В следствието Димитрина Калайджиева е принудена да седне сама срещу десетина души с насочена в лицето силна лампа. Преди това ченгетата взимат проби от косата и слюнката й с мотив, че искат да я елиминират от кръга на заподозрените за убийството на Надежда Георгиева. Секретарката на прокурора Николай Колев е разпитана и с детектор на лъжата, но преди това един от цивилните следователи й разказал подробно как е убита ямболската адвокатка и даже й показал снимки на трупа.

След това въпросите от полиграфа били така задавани, че да излезе, че Димитрина лъже. По време на разпита Калайджиева не е била пускана да отиде до тоалетната, макар да има болни бъбреци. „Пикай на стола!”, казал й един от следователите. Друго ченге предложило на дамата да се метне през прозореца, за да се свършат мъките й. Трети извадил пистолет и го опрял в челото й.

След кошмарния разпит Димитрина Калайджиева е освободена, а срещу нея не са повдигнати обвинения. Тя обаче решава, че трябва веднага да избяга от България, тъй като се е забъркала много надълбоко в история с подкупи, рекет, шантаж и убийства, в която главно действащо лице е главния прокурор Никола Филчев. Калайджиева емигрира в Англия, а впоследствие властите във Великобритания на няколко пъти отказват екстрадицията й.

През юни 2000 г. като заподозрян като поръчител на убийството на Надежда Георгиева е привлечен военният прокурор Николай Колев. Малко по-рано той вече се скарал жестоко с Филчев и от негов приятел се е превърнал в яростен враг. Преди това в тв интервю Николай Колев чистосърдечно си признава, че е поръчал запалването на автомобила на журналист от в. „Капитал”, за да угоди на началника си.

През юни 2001 г. отряд барети, предвождани от Филко Славов, се запътва към винарната на Орлин Аврамов „Стара изба” в Ямбол. Баретите са натоварени в бус на „Кремиковци”, за да не изтече информация за акцията.

Тежко въоръжените командоси буквално помитат винарната. В дома на Орлин Аврамов пък е открит потник с кърваво петно.

Забележителното е, че това се случва близо година и половина след убийството на Надежда Георгиева. Потникът е открит в пералня и експертиза доказва, че кръвта е на ямболската адвокатка. Следва бърз обвинителен акт и съдебно дело. Според първоначалното обвинение Орлин Аврамов, заедно със съпрузите Димитрина и Пламен Калайджиеви, лично е заклал Надежда Георгиева – двамата мъже държали ръцете на адвокатката, а Димитрина Калайджиева нанасяла ударите със сатъра.

Съдебният процес е засекретен, доказателствата и уликите се събират неправомерно, осигуряват се и кошаревски свидетели. Затова съдебните власти в Англия отказват да екстрадират в България обвинената за убийството Димитрина. Тя твърди в Лондон, че се страхува за живота си и че мерника й е вдигнал лично главния прокурор Филчев. Съпругът й Пламен обаче няма същия късмет – той е арестуван в Словакия и екстрадиран в България. Лежи 13 месеца в ареста. Освободен е едва след като мандатът на Никола Филчев като главен прокурор изтича. Тогава са свалени и обвиненията срещу Орлин Аврамов като поръчител на убийството на Надежда Георгиева.

Трите убийства – на Надежда Георгиева, прокурора Николай Колев и психолога на баретите Владимир Димов остават неразкрити и до днес. През 2009 г., седем години след убийството на Николай Колев, България беше осъдена в Страсбург за това, че не е разследвала уликите за съучастие на своя главен прокурор тогава Никола Филчев.

Според решението на съда българските власти не са проверили всички версии за покушението. Следствието не е водено независимо и обективно, за да се отдели истината от безпочвените обвинения.

При начина, по който е структурирана прокуратурата, на практика това не е било възможно, се казва в мотивите на Европейския съд, обявени на 4 ноември 2009 г. Решението по делото „Колеви срещу България” е подписано от 7 съдии от Дания, Германия, Чехия, Естония, Лихтенщайн, Монако и България.

Материалът МИСТЕРИЯ с три трупа: Кой екзекутира прокурора Николай Колев? е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ