22.8 C
София
събота, май 18, 2024

Руското външно министерство нарече „кощунство“ избора на Хирошима за домакин на срещата на Г-7

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Руското външно министерство посочи, че форматът на Г-7 е деградирал, превръщайки се в „инкубатор“, където под ръководството на англосаксонците зреят деструктивни инициативи, които подкопават световната стабилност. „След това се налагат на проамериканските статисти измежду страните от НАТО, ЕС и други сателити на Вашингтон“, – казва на официалния сайт на руското външно министерство.

Според руските дипломати представителите на Г-7 не са в състояние да предложат нищо стойностно както в политическата, така и във финансово-икономическата сфера. „Паническият страх от обективния процес на формиране на многополярността и унищожаването на американоцентричната хегемония, позволила на Запада да ограби света, кара членовете на асоциацията да насочат всичките си усилия към раздухване на русофобска и синофобска истерия“, отбелязва руското външно министерство.

Руското дипломатическо ведомство изрази увереност, че Групата на седемте е „обсебена“ от всеобхватна конфронтация с Русия и е поела функциите на щаб за планиране на санкционни мерки и други елементи на „хибридна“ война срещу страната ни. „Това е смисълът на съществуването на асоциацията днес. Резултатите от срещата на върха го потвърждават“, се подчертава в изявлението. В резултат на това механизмът на колективен санкционен натиск, създаден от Г-7, доведе до глобална хранителна и енергийна криза.

Руското външно министерство изрично спомена „циничния и богохулен избор на Хирошима“ за място на срещата на Г-7. „Токио и Вашингтон упорито отказват да признаят своята отговорност – както за разгръщането на агресивна война в Далечния изток, така и за варварските атомни бомбардировки на японски градове, които не се дължат на военна необходимост и са били изисквани от американците за тестване на ядрени оръжия. В навечерието на срещата на върха на Г-7 администрацията на САЩ по характерния си арогантен начин заяви, че Джо Байдън не възнамерява да се извини за подобни действия“, обобщиха на площад „Смоленская“.

Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ