23.8 C
София
вторник, септември 26, 2023

Много вода и малки промени в диетата пазят от камъни в бъбреците

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Болезненото преживяване от наличието на камък в бъбреците стана по-често срещано състояние през последните години, включително в Тексас – част от “Каменния пояс”, където горещото време може да причини дехидратация. Малки диетични промени, както и пиенето на много вода, могат да помогнат за предотвратяване на дискомфорта, казва лекарски асистент в Югозападния медицински център (UT Southwestern Medical Center).
„След като сте имали един камък, имате до 50% шанс да се сдобиете и с друг през следващите 10 години – казва Меган Болнер – сертифициран лекар асистент в Отделението по урология в Югозападния медицински център. Тя притежава магистърска степен по асистентско обучение от UT Southwestern.

Завършва едногодишна стипендия по урология в UT Southwestern Medical Center, след което се присъединява към отделението по урология.

Тя припомня, че повечето рискови фактори за повтарящи се камъни в бъбреците са под контрол на пациента, а промяната на хранителните навици може да има голямо значение.
Камъните в бъбреците се образуват от кристали и могат да блокират потока на урината, докато напуска бъбреците през уретерите, тръбите, които пренасят урината до пикочния мехур. Камъните могат да се образуват от различни минерали, но най-често срещаният тип е калциевият оксалат. Те са по-склонни да се развият в силно концентрирана урина, която може да изглежда тъмножълта вместо прозрачна или сламено оцветена.

Камъните често започват с размера на песъчинка, но могат да растат, за да запълнят вътрешността на бъбрека. И колкото по-големи са те, толкова по-трудно или дори невъзможно става преминаването им.
Според Националната бъбречна фондация повече от половин милион души посещават спешните отделения на болници в САЩ всяка година за лечение на камъни в бъбреците и 1 на 10 ще има такова преживяване през живота си. 

Проверка по рама

Мъжете имат малко по-висок риск
Мъжете имат малко по-висок риск да получат камъни в бъбреците от жените.

Повтарящото се образуване на камъни може да бъде резултат от фактори, включително фамилна анамнеза, основно бъбречно заболяване, затлъстяване, диабет, избор на диета, хронична дехидратация и възпалително заболяване на червата. 

Симптомите могат да включват силна едностранна болка в долната част на гърба, гадене, повръщане, висока температура, втрисане и кървава урина. Бъбречните камъни също могат да бъдат безсимптомни.
Препоръка 1 на г-жа Болнър за предотвратяване на повторната поява на камъни може да е най-простата.

Пийте повече течности, за да останете хидратирани. Това разрежда урината, така че кристалите да не могат да се слепят в камъни.

Магазин за Акумулатори

Хората, които са имали камъни в бъбреците, трябва да пият най-малко 2 литра (8 чаши) и в идеалния случай 3 литра (12 чаши) вода на ден.
Когато навън е горещо или ако работите на топло, трябва да пиете още повече вода, защото колкото повече се потите, толкова по-малко урина отделяте. Добавянето на цитрусов сок (лимон или лайм) към водата може да бъде полезно, защото съдържа цитрат, който се свързва с калция, за да помогне за блокиране на образуването на камъни.

и във Фейсбук/media/source/202308/1693474380_09_kamni_v_bbrecite_megan_bolnr.jpg“ title=“undefined“>

Меган Болнер
Препоръка 2: Ограничете приема на натрий.

Диетата с високо съдържание на натрий увеличава количеството калций в урината, което може да предизвика камъни в бъбреците при хора, които са предразположени. Намаляването на солта е от полза и за бъбреците, помагайки за намаляване на кръвното налягане. Хроничното високо кръвно налягане може да стесни и отслаби кръвоносните съдове, засягайки кръвния поток и потенциално водещо до бъбречно заболяване или бъбречна недостатъчност.

Препоръка 3: Яжте храни, богати на калций.

Може да изглежда нелогично да се препоръчва калций, когато повечето камъни в бъбреците са частично съставени от този минерал. Приемането на нормално количество калций обаче е от решаващо значение за регулирането на калция в организма. Също така калцият от храната се комбинира с оксалати в червата, изтласквайки оксалатите в изпражненията, вместо в урината и намалявайки риска от развитие на калциево-оксалатни камъни. За най-добри резултати консумирайте 1000-1200 мг калций на ден от млечни продукти, соя, боб, обогатено тофу и зелени зеленчуци като зеле и броколи.

Препоръка 4: Намалете месото.

Яденето на твърде много животински протеин може да увеличи риска от образуване на камъни. Това включва не само червено месо, но и пилешко, свинско, риба и дори яйца. Ограничете приема на месо до 225-230 г на ден.

Препоръка 5: Яжте много плодове и зеленчуци.

Това може да помогне за предотвратяване на образуването на камъни чрез увеличаване на цитрата в урината, естествено срещащата се киселина, която предпазва калция от слепване в урината и образуване на камъни.

Препоръка 6: Следете приема на оксалат.

Оксалатът се съдържа в много здравословни храни като спанак, цвекло, ядки, пшеничен зародиш, ревен, соя, но също така може да допринесе за образуването на камъни в бъбреците. Въпреки че е малко вероятно само консумацията на оксалати да причини камъни, прекомерните количества оксалати могат значително да увеличат риска. Пийте повече вода или яжте порция млечни продукти, когато консумирате храни с високо съдържание на оксалат.

Мария ИВАНОВА

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ